Cream of Pearl's - Uppfödare av Golden Retriever och Cocker Spaniel

 Dräktighetsdagbok D-kullen

Ja då hoppas vi på att ytterligare en gång få skriva en fullständig dräktighets dagbok,

D-Kullen som är arbets namnet för denna kullen kommer Amy bli mamma till. Detta blir Amys 2a kull och det skall bli spännande att följa henne framöver.

Som i de andra 3 kullarna kommer även denna gången nyaste inlägget vara högst upp på sidan.

Vi kommer även denna gången ta uttag från Valpningsboken

 

SÅ VARMT VÄLKOMNA ATT FÖLJA OSS

**************************************************************

HOPE kullen har anlänt

2 tikar och 3 hanar

ALLA TINGADE

Nu fortsätter vår resa på Valpdagboken.

**************************************************************

7 Juni kl 05,30

Ja i natt har det verkligen satt igång den berömda öppnings prosessen som alla föderskor djur som människa skall gå igenom.

Idag är Amy på (Dag65) efter första parningen och 63 efter sista parningen. Lite komiskt att veterinärerna räknar efter sista parningen.

Öppnings perioden kan vara allt från 4-36 timmar efter att tempen var nere så man kan säga att Amy hållt på i ca 12 timmar nu med att flåsa, gräva och bädda. Lite emellanåt så sover hon och då försöker jag också vila.

Har fått i henne lite hönekraft vid midnatt med druvsocker.

Hon har varit ute flera gånger.

Nu väntar vi bara

Kram Amy och Eva 

*************************************************************

Uppdatering 7e juni  kl: 22,10

Nu har äntligen fösta valpen kommit.  

Återkommer

Kram Amy och Eva

*************************************************************

Uppdatering nummer 2 6e Juni

Ja var skall jag börja…

Det har varit en omtumlande och orolig dag idag, men nu har lugnet lagt sig en liten aning.

Efter att tempen gått upp ennu en gång utan några tecken på att det satt igång tog vi efter kontakt med veterinären i Helsingborg. Och till vår glädje var det Hanna som var veterinär. Hanna snittade Amy vid hennes förra valpning då det var en hel del strul med grön/svarta flytningar och andra problem. Blev så glad för hon kom ihåg Amy så väl. Nå väl Hanna började med att lyssna på Amy och känna hur mycket öppen hon var och det var bara ytterst lite, sedan gjorde hon ett ultra ljud på henne och såg att alla valpar var pigga och hjärtanen slog perfekt och var inte stressade. Livmodern såg jätte fin ut. Samtlidigt tog de ett blodprov och kollade upp hennes kalk värden och även de var jätte fina. SKÖNT! Så så ser det ut vi avvaktar med något ev. snitt för både hon och de små mår jätte bra och Amy var i jätte fin form.

Så nu skall hon bara vila och allt skall vara lungt INGET mer tempande även om vet. var så tacksam för mina andra temp tider och temperatur fall/uppgångar. Nu får det komma när det kommer och blir hon inte DÅLIG så skall vi bara ha is i magen, har haft kontakt med min valpmorska under de andra 3 kullarna underbara Birgitta via chatten då hon bor i Benidorm Spanien sedan drygt 3 månader tillbaka.

Men nu har Amy fått hönekraft, valpfoder och druvsocker så hon skall klara av maratonloppet.

Så nu efter en del grävande så sover hon av egen vilja i sin valplåda.

Hör av mig om mer händer.

KRAM och TACK för alla uppmuntrande ord och hälsningar.

Guld värda

Amy och Eva

 **************************************************************

6e Juni uppdatering kl 09,50

Vet inte om man vågar hoppas igen att det verkligen är på G…

Men vid 9-tiden tog jag tempen igen tyckte hon var så kall hela hon, då hade den sjunkit till 36,8, -0,5 grader har hon sjunkit på 2 timmar. Nu är det ju så att vi kokade hennes kraft i veckan så den är passe idag. Så nu står det ny höne kraft på spisen och puttrar sönder till soppa.

Varför jag kokar höne kraft kan man undra jo när tiken är kanske jätte trött efter eller precis innan valpningen av första valpen så är de inte mat sugna men med lite hönesoppa och druvsocker får hon en energi kick för att fortsatta. Har flytande kalk med hemma till en extra kick till värkarna en kapsyl brukar de få om det behövs.

Just nu sover hon blandat med besvärligt opponerande. Hon har det jobbigt det ser man ibland sköller hon till och då blir det protest där inne det förstår man för då slänger hon med huvudet mot magen.

Nåväl, tills vi höres igen

Kram Amy och Eva

**************************************************************

Fredagen den 6 juni

   Svenska national dagen 

I (Dag 64) eller 63 på andra parningen börjar mitt tålamod tryta om jag skall vara riktigt ärlig. Även om hoppet ändå finns där för detta är ju

HOPE-kullen

I går så tempades kl 16 då var den uppe i 38,0 och sedan vid 22 tiden tempade vi henne igen då var den på väg ner till 37,8 i natt kl 03,50 tempade jag henne pga av att hon haft mycket ljud för sig i natt och grävt mycket i sin bia bedd i tv rummet för nu får hon vara var hon vill i huset då hade den gått ner ytterligare till 37,6. När vi sedan somnat om en stund och det var dags för frukost kom hon inte ut i köket med de andra och vänta utan låg i hallen, sedan när jag serverade henne ville hon inte äta alls bara stod och stirrade på den. Då tempade jag henne igen då hade den gått ner ytterligare till 37,3 så dipp nummer fyra verkar vara i antågande.

Och ja jag har varit i kontakt med vetrinären så de är medveten om att vi finns, och på vad som vi hoppas inte skall hända.

Så ligger det till just nu.

Önskar att jag hade haft andra glädjande nyheter till er istället.

Kram Amy och Eva

**************************************************************

Torsdagen den 5 Juni

VÄNTA VÄNTA VÄNTA

Denna eviga väntan.

TÅLAMOD TÅLAMOD TÅLAMOD

Alltid måste man ha tålamod.

Ja tyvärr är det just det som gäller. Idag är det (Dag 63) på den första parningen MEN nu är det ju så att hon parades vid 3 tillfällen 3 dagar i rad. Som om man tar från 3e parningar är hon på dag 61 om ni förstår vad jag menar.

Nå väl tillbaka till Amy, Amy åt bra frukost idag däremot åt hon knappt halva mängden vid middag trots att det var gräddfil på. Upp blött som hon verkligen gillat denna vecka tittade hon inte på ens. Vi har också varit ute på promentix och det verkligen gillar hon, glömmer lite bort att hon inte är sitt vanliga jag utan tror hon kan knata på längre så när vi vill vända då blir hon lite små sur men efter halva vägen hem så går det inte fort och hon försöker smita ner i någon trädgårds häck.

Och man behöver inte vara orolig för att det inte är liv i de små, för jösses vilka kickboxningar det är i magen och inte på samma ställe utan lite överallt 🙂

Tog tempen på henne igår kväll vid 23 då låg tempen på 37,7 och idag på morgonen var den 37,6.

Så vi får väl se om Norge tiken och Spanjorens valpar föds på Svenska National dagen istället.

Jag har slutat att mäta henne nu, hela magen är omstrukturerad.

Nu Tackar jag för alla de fina mail och hälsningar från er alla.

KRAM Amy och Eva

**************************************************************

4e Juni kvälls uppdatering

Inget är som väntans tider!!!

Har tempat Amy 2ggr i dag en gång vid 13 och då låg den på 37,8 och nu ikväll hade den börjat gå nedåt igen till 37,6. Hon äter fortfarande bra så det är jag nöjd med. Ena minuten är hon relativt pigg och vill leka även om det bara är en kort kort stund sedan i nästa stund sover hon som en stock. Annars så sover hon mycket. Hon andas tungt så visst är det jobbigt för henne.

I morgon och några dagar framöver så har jag ledigt och det känner jag att jag behöver det blir ju ingen regelbunden sömn precis,

Men nu säger vi

Hej svejs till det händer något med antingen temp eller dyligt.

Kramen Amy och Eva

**********************************************************

Onsdagen den 4 Juni kl 07,20

God morgon

Det har varit en lite orolig natt i natt, Amy har varit ute 2 gånger i natt och altanen tycker hon är en bra valpnings plats.

Tempade henne nu på morgonen 37,4 så den går sakta upp som den skall. Amy är idag på (Dag 62) efter första parningen av 3. Idag är Alexandra hemma de har ledig dag idag som de brukar på onsdagarna och det är bara så skönt och perfekt.

Hur är det med Amy annars då, jo hon åt sin frukost uppblött dock bara 2dl och det gick inte fort kan jag lova. Hon har blivit röd i ögon vitan som är ett tecken på att det har satt i gång. Hon sover och sover den mesta av tiden. Har inte börjat bädda utan bara stönar emellanåt. Rätt som det är reser hon sig och kommer fram och söker stöd, trygghet och kontakt.

Nu önskar vi er en fortsatt fin dag

Kram Amy och Eva

**********************************************************

2a uppdateringen kl 22.10

Tempade Amy nu ikväll igen och den ligger fortfarnde lågt 37,1 Den brukar vara lågt ca 12timmar när den stannar lågt nere. så kanske kanske är det på G tycker kanske att hon är en aning lugn. Inga förvärkar men när vi var ute i koppel och kissade så ville hon in under trappan och det har hon inte velat innan.

Nu skall vi försöka oss på att sova

God natt Amy och Eva

**********************************************************

3e Juni kvälls uppdatering

God kväll kära vänner, ja för så börjar jag se er alla ni som väntar och väntar och väntar.

Idag blev det 3 tempningar istället för 3, vill inte pressa henne då hon inte tycker det är så super kul. Så eftersom Thomas (mannen) var hemma fram till 14 så blev det tempning av dottern vid 16 istället då hade Amy sin andra dipp i tempen en ordentlig dipp på 36,9

Ytterligare tempkurvan bilden så ni hänger med, och som ni ser följer Amy den super bra sedan kan jag ju inte svära på om det är dipp nummer 2 eller 4 denna gången. Men det jag vet är att hon verkligen älskar barnen och när hon inte reste sig och kom fram och hälsade på Alexandra strax innan fyra då tog vi tempen och då hade hon ont. Så då åkte hönekraften i kok på spisen. Nu skall den små koka LÄÄÄÄNGE och den kan stå i kylen i 2 dygn så det passar bra.

Amy går inte gärna ut själv utan vi tar henne i koppel på framsidan så hon får göra A och B en lite promenad få hon följa med på med. Men sedan är hon trött igen. Nu har jag också börjat plocka fram vågen, antecknings block, böcker och handdukar.

Ja nu så säger vi god natt och hör av oss om det händer något.

Kram Amy och Eva

*************************************************************

Tisdagen den 3 Juni

Natten har varit ganska så lugn, jag och Amy har flyttat in i valprummet nu på natten och Amy tycker det är ok. Hon har bara varit ute 1 gång i natt och sedan en gång tidig morgon vill gärna ut, Amy är idag på(Dag 61) så ännu är det egentligen 2 dagar kvar av hennes dräktighet. Tempade henne vid 23 i går kväll och då låg tempen på 37,7 och i dag på morgonen låg tempen på 37,5 så den håller sig där i den tempen.

Vi turas nu om att håller oss hemma hos henne och det är inte några långa stunder hon är själv.

Hon börjar tycka att de har för mycket för sig och igår kväll var hon lite frustrerad på sin mages innehåll och tyckte att de kunde vara stilla där inne. Emellanåt har hon mycket ljud för sig pustar och stönar, andas hårt och intensivt. Så visst har det börjat slutet på denna resa.

Måste bara berätta att jag just nu har fått helt otroligt angagerade valp spekulanter som skickar peppande mail och följer oss så härligt. Jag är så tacksam för detta och nu i slutet av dräktigheten så känns det så fantastiskt.

Nu önskar vi er en fortsatt fin dag

Kram Amy och Eva

**********************************************************

2 Juni kvälls uppdatering

Så här fungerar tempen på tiken innan valpning. 

Nu ser ni på temp kurvan att troligtvis har Amy haft sin första “dipp” i tempen.

Kl 13 så tempade vi hanne igen då hade den gått upp till 38,1 och nu i kväll vi 18 så tempades hon igen och då var den lite på väg ner igen nu på 37,7. Jag kommer tempa henne en gång till innan jag går och lägger mig och i natt flyttar jag och Amy in i valprummet ihop.

På middagen ville hon inte äta alls med gott i så då blötte dottern som passat henne idag maten och då slank den ner, så i kväll gjorde jag samma sak och det passade damen. Hon sover mycket och man ser i ögonen på henne att hon har ont. Hon följer mig överallt så jag försöker att bara hålla mig still.

Nu säger vi kramen och återkommer när det blir förändringar.

Amy och Eva

*************************************************************

Måndagen den 2 Juni

God morgon,

Idag går Amy in på slutsputen som en valpspekulant så härligt uttryckte det hon är idag på (Dag 60).

Hade idag också bestämt mig för att börja tempa Amy inför valpningen, och så här står det i boken om varför man tempar. Och sagt och gjort efter en ganska tuff natt, så tempade jag henne nu på morgonen 37,3låg den på så nu är det på G verkligen.

I samband med att progesteronet sjunker sker en temperatursänkning hos tiken som indikerar att förlossningen (öppningsstadiet) har startat. Det aktiva förlossnings arbetet (utdrivnings stadiet) börjar när temperaturen återgår till normalvärdet eller något högre.

Håller er uppdaterade om det sker några förändringar.

Kram Amy och Eva

**********************************************************

Söndagen den 1 Juni

Ny dag ny månad.

Kommer bli lite tätare uppdateringar på sidan här nu framöver. Amy är tröttare nu och lunkar mer sin runda än tidigare, så from i kväll blir det den lilla mini rundan i stället. Amy är i dag på (Dag 59) den dag då man vet att valparna skulle kunna klara sig utanför hennes kropp. Hon har börjat sätta mjölk i sina juver såg jag idag. Hon sover fortfarande hela natten och det är bra så hon orkar med allt med som komma skall.

Hon vill vara nära nära oss samtidigt som hon drar sig undan lite svårt att förklara.

Vi har nästa hela valprummet i ordning nu och i eftermiddag kommer Anna som skall hjälpa mig med valparna under de timmarna vi har åtagande med studenten. Man vill ju inte lämna de små under de första veckorna.

Nej nu säger vi ha en fin dag

Kram Amy och Eva

**********************************************************

Lördagen den 31 Maj

Nu har Amy gått in i sista veckan av 9 (63 dagar)

Nu börjar verkligen nedräkningen för slutet på denna dräktighets dagboken.

Amy är idag på (Dag 58) och hon är trött och sover mycket men ändå med på noterna. Mätte hennes lilla mage i går och då slutade måttbanadet på (94-95cm) så svårt att hitta hennes revbens slut just nu. Hon drar sig mer och mer undan från de andra och hon sover som sagt mycket. När de andra busar igång går hon bort. Hennes skall har blivit mörkare och dovare. Hon äter bra ännu men har även blivit kräsen på vissa godis sorter.

I dag har vi också plockat ner grindar, badbaljan och ute tunnlen samt tältat från vinden. Vårt valprum är ju ett gästrum/hundrum i vanliga fall. Skura golv och alla möbler skall göras. Vågen skall kollas av med batterierna, nagelack, handdukar, antecknings block och pennor skall plockas fram samt allt annat som är bra att ha.

 

Golden foster på dag 60

Vecka 9

Fostren är mellan 16-18cm långa när de föds. De är ordentligt behårade, ögonen är slutna. Så gott som hela skelettet är förbenat.

Har även börjat klippa av lite hår på Amys mage det sättet blir det lättare för de små att hinna maten. På måndag skall jag börja ta tempen på henne.

Nu önskar vi er alla en fin fortsatt helg.

Kram Amy och Eva

**********************************************************

Onsdag morgon den 28 Maj

Idag är det en riktigt ruggi dag, skönt för de 4 benta men icke för de 2 benta. Mulet och blåsigt med 7,5 grader ute. Brrr…

Nå väl, Amy vaggar på pigg och glad går en lagom promenad i sitt eget tempo som inte direkt är i slowfox precis utan snarare i cha-cha-cha, det är ju både norska och spanska linjer i valparna så det kanske blir en träskopolka av det hela vad vet jag Ha ha…

Medans hon oroar sig för aktiviteten i magen snurrar mitt huvud i 200 varv av valpanings förberedelser och student vecka. För de flesta av er vet nog om att jag är florist och alltså jobbar på Blomstergården i Markaryd. För er som har FB kan ni kolla in på vår sida så får ni se vad jag sysslar med i vardagen förutom familj och hundar. Har ju 2 egna studenter i år med en dags mellanrum men tack för Anna som skall hjälpa mig med de små grynen de timmarna jag bara MÅSTE vara iväg.

För inte nog med studenten har jag ett bröllop den veckan med..

Men men allt löser sig.

Idag har Ayman som vi kallar henne gått in på (Dag 55) och då är det ca 7 vecka kvar till valpning, för tiken går 63 dagar i sin dräktighet. I går kväll mätte jag den lilla magen och den slutade på (92-93cm) svårt exakt att få till det nu för magen är så stor så man känner inte revbenen riktigt. Vad maten anbelangar så finns det bara ett KRAV från hennes sida om hon skall sluka den och det är att där finns antingen en ägg gula, gräddfil eller något annat kletigt gott i rört. Räcker inte med att lägga i något utan då pillar hon upp det och struntar i resten.

I fredags fick jag ett vaderat tjockt kuvert från Golden klubben, det var filmer och en häfte med en massa bra saker om rasen så förvånad och roligt. Det är valpköparen som skall få det med sig. Nja förutom allt annat som jag tycker är kul att ge med.

Jag har också beställt hem en ny tunnel till de små, har ju alltid en ny till de nya valparna inne och en gammal till de ute för de blir så smutsiga. En sak som de bara älskar,

Denna gången blev det en grön med stjärnor på och ingen från IKEA.

En gammal bild på valp i en annan tunnel.

Nej nu tackar jag för idag och

TACK alla valpspekulanter och vänner för de fina komentarerna över min dräktighets dagbok, hade ju själv vela vara delaktig i mina tikars tillkomst.

Kram Amy och Eva

**********************************************************

Söndagen den 25 Maj

MORSDAG

Då skall vi se vad som har hänt sedan i fredags morse.

I Fredags eftermiddag var vi i Våxtorp och gav Amy sin 2a herpes vaccinering, och då passade vi på att bäde väga henne och röntga den lilla magen.

Och jo då visst fanns det småttinga där inne allt. Ett fint gäng som vi hoppas växer som det skall och att där finns både flickor och pojkar för inne det finns det personer som verkligen vill att det skall göra.

Sedan var det det där med vikten… hm… he he … 40kg vägde hon trots att hon inte får mer än 8dl valp foder vill ju att det skall finnas att ta på utifall hon får för sig att vara kräsen. Och vad händer jo då i dag på morgonen då skulle damen inte ha sin mat men med en ägg gula slank det ner. Värre var det på middagen då slank gotterna ner men inte maten. Så nu i kväll blev det kulor blandade med burk köttfärs sås (för bara kulorna NÅ NÅ NÅ icke sa nicke) och DET slank ner.

Idag är Amy på (Dag 52) och jag har inte mätt henne.

Vi har också satt upp valplådan med en pläd som alla kan ligga i och den har hon invigt, hon ligger hela nätterna inne i rummet men utanför lådan.

I går handlade jag hem höna till “kraften” som hon skall få vid valpningen.

Nu önskar vi er en fin kväll så höres vi.

Kram Amy och Eva

**********************************************************

Fredagen D den 23 Maj

Dagen D betyder 2 saker det ena är att Amy skall ha sin 2a herpes vaccinering och i eftermiddag har vi gjort valet att vi skall röntga hene för att på det sättet få ett hum om hur många små liv det finns där inne. De har sagt att är det “trångt” så kan det vara svårt att räkna de och de kan ligga bredvid varandra samma sak då.

Idag går ju Amy in i V8 och hon är idag på (Dag 50) igår kväll mätte jag hennes lilla mage igen och visst hade den ökar i omfång (88cm) så ännu växer det. Men som sagt så spännande detta är.

Vecka 8

Livmodern är nu mycket stor och fostren kan röra sig tämligen fritt i fosterhinnorna. Fostren är ca 15 cm långa.

15cm Ja visserligen är det på dag 56 man beräknat detta på att de är ca 15cm långa, men ändå det är ju små VALPAR.

Amy har det ju ganska så tufft att böja sig ner så nu har “stativ matskålen” kommit fram som hjälper henne med att slippa böja sig ner. Hon är fortfarande mat tokig och det är verkligen underbart mot förra gången.

Maali, Pärlan och Amy

Här ligger Amy med två av våra andra tjejer i skuggan.

Värmen som helt plötsligt slagit till påverkar ju henne såklart det blir inga lång turer nu utan hon leker lite i trädgården får upp blod cirkulationen bra på detta och sedan lunkar vi vidare.

Till lite annat roligt nu har det verkligen börjat höra av sig valp spekulanter och det är vi riktigt glada för, MEN jag lovar ALDRIG bort en valp innan vi träffats, jag går heller aldrig efter en tur lista utan väljer de som känns mest rätt för oss, jag vill ju också ha ett mail från de som är intresserade, på det sättet kan jag få bilda mig en liten liten uppfattning samt att vi kan bolla ideer och frågor som kommer upp efter vart. Oftast ringer det under tiden jag jobbar och då har man inte möjlighet att anteckna varken tele. nummer eller namn och framtills dess att jag har det mailet som jag ber om så är det bara en valp spekulant som är lite nyfiken/intresserad. Och ingen som finns på intresse listan. Så till er som seriöst är intresserade släng iväg det där mailet.

Oj det blev mycket allvar helt plötsligt, hoppas jag inte skrämt bort någon.

I helgen skall jag köpa in ett par hönor till kraften som jag ger Amy vid valpning och druvsocker blir det med ett nytt paket.

Nu önskar Amy och jag er en fantastikt fin helg och Mors dag på söndag

**********************************************************

Tisdagen den 20 Maj

Dagarna går både fort och sakta. Man vill på ett sätt att det skall gå ruggigt snabbt samtidigt som man börjar få den där pirriga känslan i magen av nervositet. Tänk om det är lika många denna gången? Ja tankarna är många. Vad finns det för små individer där inne? Nå väl bara det går bra och att de är friska det är ändå det viktigaste sedan om det blir det ena eller det andra det kan vi inte råda om.

Idag har Amy gått (47 Dagar), en tik gå ju mellan 59-63 dagar lite beroende bla på antal valpar, och ras.  De sista dagarna innan beräknad valpning så börjar man tempa tiken för att se hur tempens kurva går. När tikens temp dippar på under 37 grader då har tiken startat sitt förlossnings arbete på allvar. Efter dippen kan det ta upp till 30 timmar för tiken att öppna sig.

Nu när valplådan är om målad

 

pladar_bla

De två nya plädarna till valpisarna..

Ikväll mätte jag Amys lilla mage hela (86cm) var den så lite växer det gör den allt. Hon är fortfarande med i allt som händer och matlusten är det inget fel på. men nu skall jag börja dela upp maten lite till 4ggr per dag då 3dl är lite segt så 1dl natta mat blir det istället för 3dl på morgonen.

det pustas och stönas och titt som tätt vaknar man på natten att hon gräver inne i valprummet.

Gräver det gör hon ute med…

Önskar er en skön vecka

Kram Amy och Eva

**********************************************************

Söndagen den 18 Maj (Dag 45)

Bara 2 dagar har gått sedan sist så jag har inte mätt Amy denna gången. Här hemma är det full fart med att fixa till inne i valprummet. Ytterligare 2 banan lådor tidningar är hämtade så nu har vi ett litet lager. Valp lådan är målad och Alexandra som var på utställning i helgen köpte hem 2st nya plädar goa och varma. Annars så pustas det och stönas det mest hela tiden fattar inte att hon skall gå 2,5v till med den magen och ännu så växer valparna i minst 1,5v till.

Amy och Eva

**********************************************************

Fredagen den 16 Maj

Vecka 7

Fostren är nu 10cm långa. Livmodern fyller stora delar av buken. Vid den här tiden brukar fostren vara så starka att man kan känna och senare också se fosterrörelser genom bukväggen.

Ja nu går Amy in i V 7, och i dag på (Dag43) växer hon som hon ska tycker jag. Har ökat hennes mat ytterligare så nu får hon 7dl STARTER om dagen. Vi mätte henne på 2 ställen ikväll, har inte mätt henne i midjan Men så i kväll fick jag ett ryck och mätte henne både här och där 🙂

Mag måttet som jag brukar mäta var i kväll (83cm) och hennes midje mått (81cm) så ja visst har hon växt. Hela 5cm sedan i måndags men nu ser man riktigt från dag till dag hur hon ökar. Fortfarande är det mest nedåt , men nu har det börjat hända lite utåt på sidorna med och när hon sitter har hon en baktass på varje sida magen lite som en liten groda. På dag 42 förra gången var hon 82cm så hon håller samma mått äinnu så länge.

Nu har jag även bokat tid för herpes vaccinering nummer 2, och vi har börjat fundera i banorna om vi skall röntga henne eller ej, just för att få ett mer hum om hur många där ev. är där inne bra att veta hur många man minst måste få ut. Denna gången har vi ju inte vår valpmorska som hjälper och stöttar oss inte ens på telefon och det känns tråkigt men det måste ju gå och det kommer det att göra med bara ha lite is i magen och minnerna om vad vi lärt oss sedan innan.

Vi har bestämt namn på kullen och det blir.

HOPE hoppets kull

Hoppas ni precis som vi ser hoppet med denna kullen hoppet om att få fylla alla familjer med glädje och stolthet.

Vi önskar er alla en fin helg med massa solsken.

Kram Amy och Eva

****************************************************

Måndagen den 12 Maj

Måndag måndag måndag, dagarna går just nu i rasande fart. Vi har mycket på jobbet denna vecka. Allt från 5 begravningar och 1 bröllop samt konfirmation på lördag.

Hur är det med Amy då? jo det växer lite sakta men säkert och i kväll när jag mätte henne hade hon ökar till (78cm) så visst ökar hon.

Idag är Amy på (Dag 39) och som sagt i dag när jag mätte henne var hon 78cm och vid förra dräktigheten var hon 76,5cm. Så lite har hon ökat på över helgen. Nu är det ju så att tikarna är större när de väntar sin andra valpkull än de var när de väntade sin första kull.

Idag har vi tagit ner valplådan från vinden och enats om att efter 3 kullar är det dags att måla om valplådan, Nu bor inte mina valpar så länge i lådan utan vid ca 4v ålder flyttar de in i ett större bo. Vilken färg det blir det åtestår att se.

Ja sedan har jag varit och shoppat igen måste ju bara ha lite till det är dags. En ny snygg randig fleese filt och en söt liten gose tax i brunt vi spårar ju i tax klubben så det är viktigt att de lär sig från början hur en tax ser ut.

Annars så mår Amy bra, äter som hon ska och nu börjar övergången till STARTER helt.

Hon hänger med på promenaderna i rask takt, det ända som skiljer henne åt mot de andra är att hon nog kissar en gång för varje valp hon har inne i magen. Hon sover en del och drar sig gärna undan de andra när de drar igång och busar med varandra. Hon har börjat tycka det är skönt att ligga ute på trappan och bara titta och vila.

Och klappa magen så klart. Hon är mycket kontakt sökande och vill gärna vara nära.

Vi har också bestämt namn temat på de små,

Men nu önskar vi er alla en riktigt GOD NATT

Amy och Eva

 

****************************************************

Fredagen den 9 Maj

Regnbågen har verkligen blivit en speciell sak för mig, en hur skall jag säga en hälsning..

3 regnbågar från 3 vänner till mig på FB som INTE känner varandra på något sätt.

En hälsning..

Idag har jag beslutat mig för att mäta Amy på kvällen istället för morgonen, känns mer rätt så bara för att vara på den säkra sidan mätte jag Amy både på morgonen och på kvällen och då var hon bägge gångerna (75cm) så hon har ökar 2cm, så nu kör vi på under kvälls tid. 

Idag är det (Dag 36) och Amy har gått 5 fulla veckor. Alltså mer än halva tiden nu.

Hon bär valparna på ett annat sätt denna gången tycker jag, men så vi tror så är inte antalet lika högt på valparna denna gången 11st förra gången. Denna gången äter hon som en häst. Men det som är lite konstigt det är att Amy är exakt lika stor vid 36 dagar denna gången som hon var vid förra dräktigheten. Och ang hennes mat så var det ju först vid dag 38-40 som hon började strula med maten, vi får se hur det går denna gången. Så nu har jag ökat maten lite åt gången och börjat gå över till STARTER.

Just nu äter hon kanon bra som sagt, slickar allas skålar.

Vecka 6

Fostren är nu ca 7cm långa och man kan se att delar av rörbenen har börjat att förbenas.

Pälsen börjar växa runt dag 45.

Igår fick jag mitt Diplom från Goldenklubben och valparna kom in på deras valphänvisning det är min första kull som kom med där.

En speciell känsla för mig att se Amys och Santis kull där.

Nu är det ju bara 4 veckor kvar till de beräknas komma.

På söndag kommer det valpspekulanter på besök men faktiskt till vår Änglas framtida kull.

Önskar er alla en fin helg.

Kram Amy och Eva

****************************************************

Onsdagen den 7 Maj

3 dagar har gått sedan jag knåpade lite här sedan sist.

Amy har jag mätt och idag då hon är på (Dag 34) har hon inte vuxit en endaste cm 🙁

Vad händer då i mattes hjärna? jo är det så att hon absorberat valparna eller finns de fortfarande kvar där inne?

Ja det bli mycket tankar, ja jag vet om att det kan ske men vill det INTE!!

Så tankarna är såå deppiga.

Om jag då skall berätta lite vad ögat ser förutom måttbandet, magen har sjunkit och tycker hon ser tunnare ut. Så jag har bytat lite av hennes foder mot valp foder tycker de har tagit på hennes eget hull.

Har hennes mentalitet och beteende förändrats då?

Ja det tycker jag/vi nog. Det är mycket pust och stön hon pratar mycket tittar ofta ganska frustrerat på magen och vet inte om hon skall tvätta sig eller klia sig. Kan sätta eller ställa sig framför oss och börja skälla.

Då sa husse till henne en kväll.

-Tyst Amy du väcker bebisarna.

Hon sover mycket och vill gärna leka med de andra, de börjar lite sedan är det som om de andra inte vågar leka med henne. Så lustigt att se.

MAT är just nu det viktigaste i livet för henne hon är i motsatts till förra gången VRÅL HUNGRIG.

I natt så vaknade jag av att hon grävde inne i valp rummet på golvet som om hon grävde en lya. Sedan gick hon och lade sig i hallen.

Ni vet när man verkligen verkligen vill ha något då letar man efter saker som skall bevisa för en att ens önskning inte skall slå in. Just nu är det så..

Bara vänta och se och HOPPAS!

Tro och hoppas åt oss är ni snälla själva ber vi om smått..

I veckan har vi fått lite presenter till Zagas små syskon från matte Lonni och Zaga.

En present av varje till varje valp när de skall flytta hemifrån.

TACK vännen!!

 

Sedan har vi varit och inhandlat lite nya plädar.

pladar_bla 

Men nu tackar vi för idag snart går Amy in i vecka 6 då händer det en massa inne med de små hoppas och tror vi.

Kram Amy och Eva

****************************************************

Söndagen den 4 Maj

Oj vad tiden går redan en bit inne i Maj, fattar inte det.

Nu börjar vi äntligen fatta att vår lilla Ayma väntar smått.

Tycker man läser det mer på henne och alla de där tecken man tycker man sett med bla större tuttar, centimetarna runt magen som ökat (73cm) m.m. verkligen är sant. Nu kan man verkligen börja planera ordentligt inte bara drömma. Vi har börjat samla på oss tidningar nu för det vet vi av erfarenhet att det går det ju åt. Plädar och filtar skall om tvättas och några fler fleece filtar skall införskaffas.

Eftersom vi har två som tar studenten här i sommar skall det planeras för detta med och ALLT skall vara i box med kläder m.m. i god tid innan de små kommer. Valp rummet skall skuras in i minsta vrå. Valplådan skall ner från vinden och skuras ännu en gång. Har letat fram alla mina böcker som är bra att ha. Termometern skall ha nytt batteri så även vågen. Tur att det är lite drygt en månad kvar men det som är gjort är gjort.

Amy är idag på (Dag 31) hon knallar på som vanligt med sina promenader och mår hur bra som helst man ser verkligen att hon trivs med detta ligger och vill klia magen så fort man går förbi, leker inte med de andra längre på samma sätt utan älskar sina människor mer.

Här har vi en bild på ett foster som är 30 dagar gammalt. Otroligt att man vid denna ålder kan göra en könstillhörighet alltså vad det är för kön. Inte nog med det så har Amy nu gått halva sin tid i dräktigheten. En tik går mellan 59 till 63 dagar. Förra gången gick hon sina 63 dagar innan de små tittade fram.

Och sedan kommer vi till en av de roligaste sakerna som jag NAMN temat på kullen…

Blir det denna gången kanske Dream, ett ganska vanligt tema så då får man hitta lite anorlunda namn.

eller Påskliljor för det blommade det överallt då vi parade

eller Withe kullen kanske? tror ju det kommer bli mycket ljusa valpar.

Nä nu får jag sätta fart avslutar med en bild på Amy med sin lilla rakade mage.

Kram Mamma Amy och matte Eva

****************************************************

HURRA!!!!!

JAAA = SIII

Fredagen den 2 Maj

Idag har vi varit i Våxtorp och hos Sara och Eva-Marie och ultraljudat Amy vår lilla Amy som kommer bli stora Amy om 5 veckor.

JA för Amy skall verkligen ha smått.

 

Vi rakade henne bara en liten bit längst ner på buken utifall att det inte skulle finnas några smågryn där inne.

Men se där fanns!!

På den lilla biten vi såg hittade de 5st och vet Sara sa att det finns troligtvis feler eftersom vi inte kunde se högre upp pga av pälsen. Det runda ni ser är en foster blåsa med ett litet foster i och det fanns aktiva små hjärtan i de så de mådde bra. 

Idag är Amy på (Dag 29) och nu börjar jag med att öka på hennes mat mängd med ca 1 dl om dagen en vecka sedan ytterligare 1 dl och så vidare till dag 40 då börjar hon få lite valpfoder för att senare gå över till det. Vi vägde henne idag med och hon har ännu inte gått upp något i vikt och det är kanon bra. Kommer också mäta henne igen på söndag återkommer med det resultatet.

Var ju bara tvungen (hi hi eller??) att köpa lite nya leksaker till de små-

De var helt oemotståndiga!

I dag går Amy in i Vecka 5 och detta står det i valpnings boken.

Vecka 5

Embryot liknar nu en hund och kallas för foster. Ett beagelfoster som är trettiofem dagar gammalt är ca 35mm långt. Fostren har utvecklade ögonlock som täcker ögonen, och ytteröronen som täcker öronöppningen. Man kan också avgöra könstillhörigheten. Förbening sker av bröstben, bogblad och revben. Fosterblåsorna har nu också blivit så stora att de fyller ut hela livmodern så att denna får ett mer jämntjockt utseende.

Måste också berätta att igår var 2 från Amys förra kulls valpar på utställning de fich bägge HP/Hederspris och blev BIM ( bästa tik/hane)

GRATTIS Zaga och Jasko

Nej nu önskar vi er alla en GOD NATT

Kram Amy och de små samt matte Eva

***************************************************

Valborgsmässoafton 30 April

Tänk vad tiden går va?!

Tycker indet det var länge sedan jag skrev här sist med dagarna springer iväg och idag är Amy på (Dag 27)

Om jag tittar tillbaka på förra dräktigheten med henne, så är det en del saker som skiljer sig från den gången. Denna gången har hon inte ratat sin mat, doch har hon lugnat ner sig lite i sitt tempo när hon äter. Och hon äter inte upp alla sina morötter som hon brukar. Tycker dock att hon dricker med än vanligt.

Så om hon är dräktig eller inte det vet jag faktiskt inte, hon är mycket kontakt sökande och tigger allt som oftast. Hon sover mycket framförallt gäspar ofta och är inte lika intresserad av att var ute med de andra om inte vi är ute med henne då är det full fart.

Har börjat mäta henne strax bakom revbenen nu (69cm) förra gången då hon fick 11 valpar började hon inte växa förrän på dag 31, när vår andra tik Maali skulle ha sin andra kull hade hon inget illamående alls som hon hade under sin första dräktighet. Så ännu finns hoppet att det skall bli smått.

På fredag är det början på Amys 5e vecka, och det är den dagen vi skall ultraljuda henne hos Sara.

Precis som vid förra dräktigheten så känns det i magen, vi hoppas såå på valpisar för denna gången skall vi behålla en lite Amy tjej hemma. 3 år sedan vi hade valp hemma. Men nu önskar vi er en fortsatt fin kväll och 1 Maj helg,

Kram Amy och Eva

  

****************************************************

Fredagen den 25 April

Ja då har ytterligare några dagar passerat. Idag går hon in i vecka 4 alltså (Dag 22)

Vi har nu börjat få lite valpspekulant mail, förutom de som varit intresserade innan parningen och det är verkligen roligt.

Ännu är det ju ytterligare en vecka kvar innan vi vet till 100% om det finns några små där inne. Men vi tror det. Eller vi inbillar oss det.:-)

Amy äter fortfarande bra vilket hon brukar göra efter löp, hon sover också mer vilket hon brukar göra efter löpet med. Så ännu kan vi inte ropa hej!

Vecka 4

Livmodern är markant förstorad. Embryot är 17-27mm. Första förbeningen ses på huvudbenen. Ögonen syns tydligt och man anar öronens plats liksom de båda spenraderna. Vid bukpalpation är fosterblåsorna ovala och cirka 25 mm stora.

Amy har nu gått 1/3 av sin dräktighet och man både längtar och bävar inför Ultraljudet i nästa vecka. 

Nu önskar vi er alla en fortsatt fin helg.

Kram Amy och Eva

****************************************************

Tisdagen den 22 April

Hoppas Påsken var varit skön för er precis som för oss.

Idag går Amy in på (Dag 19) det är under denna tiden och några dagar framöver som man beräknar att äggen skall fästa sig och då skall man försöka hålla tiken någorlunda lugn. Amy får vara sig själv helt enkelt, dock drar jag inte iväg med henne på några äventyr.

Lite kul är det att en av de valparna från hennes förra kull i helgen startade sin Terapi hunds utbildning. Man fattar inte att sist jag skrev dräktighetsdagbok om Amy så var det om bla just henne. <3

Amy mår förträffligt fortfarande, MAT är viktigt och så pratar hon en hel del eller ligger och beklagar sig kan man säga kanske. Hon är fortfarande kissenödig på morgonen dock inte så att hon vaktar dörren. Eller i går morse kl 06,03 skulle hon ut sedan MAT.

Hon leker fortfarande korta och intensiva peroider.

Foster 20 dagar

Zygoterna (äggen) fördelar sig jämnt mellan livmoderhornen och fäster vid livmoderväggen (implantationen) nitton till tjugo dagar efter befruktningen, en del säger mellan 14-15 dagar och andra 17-21 dagar. Men vi tar det ändå lugnt ett tag framöver.

Nu säger vi tack och hej för idag..

Amy och Eva

****************************************************

Påskafton den 19 April

Nja det inte så mycket som har hänt sedan jag skrev sist. Hon är kroniskt hungrig och vaktar köket.

Tycker hon sover mer om hon får välja själv, det ända som får igång henne är lite lek med bollen.

Själv så har vi börjat tvätta alla valpfiltar och plädar för att de skall vara rena, en ny filt och leksak har införskaffats kunde inte låta bli.

Spännande med lite nytt tyckte jag leksaken köpte vi på Kvickly i Aars när vi var och parade henne.

Filten på IKEA.

Amy är i dag på (Dag 16) och hon har gått in i vecka 3.

 Vecka 3

Zygoterna fördelar sig jämnt mellan livmoderhornen och fäster vid livmoderväggen (implantationen) nitton till tjugo dagar efter befruktningen. Livmodern är lindringt förstorad och fosterblåserna är tydligt åtskilda från varandra. Embryot som ännu bara består av ett antal celler är cirka 5mm långt. Vid palpation av livmodern är fostrerblåsorna runda och ungefär 12-15mm stora.

Ja så fr.o.m med i slutet av nästa vecka måste hon ta det lite lugt för det är då man brukar räkna med att äggen skall fästa sig i livmodern.

Men nu säger Amy och jag

GOD NATT

****************************************************

Skärtorsdagen den 17 April

paskkarring

Ja nu är det verkligen vår, speciellt då Påsken är här och björkarna har slagit ut.

Amy mår jätte bra är super hungrig och skall ut först av alla och kissa på morgonen vilket INTE tillhör vanligheterna. Hon är idag på (Dag 14) i morgon går Amy in i sin 3e vecka och då händer det lite mer. Men det tar vi vid nästa uppdatering. Vi har ju Påsk helgen i antågande och allt vad den innebär. Bla annat har vi besök från vår sista valp som bor i Malmköping lilla Lycka/Birgitta och hennes familj.

Vi önskar er alla en fin fortsatt vecka 

Kram Amy och Eva 

****************************************************

Lördagen den 12 April

Ytterligare några dagar har gått sedan Amy parades (Dag 9) (Ungefär 8-9 dygn efter befruktningen finns i äggledaren en cellklump kallad morula innehållande 16 – 32 celler.
De första befruktade äggen inväntar de övriga, så när äggen vandrar ner genom äggledaren till livmodern, kommer alla att ha samma ålder
Inte mycket har hänt förutom att Amy slutat löpa , även om hon låter syster Ängla som är i höglöp själv, rida på henne så är hon inte lika intresserad längre. Märker jag något på henne? Inte något speciellt mat och sova efter löpet slut är alltid en viktig sak oavsett parning. En liten liten förändring i materiet är kanske istället för att gå och lägga sig så ligger hon och tittar på mig medans jag äter släpper mig inte med blicken.

Vecka 2 enligt Valpningsboken!

Zogoterna (äggen) passerar långsamt genom äggledarna och når livmodern tolv till sexton dagar efter befruktning.

I morgon bär det av med barnen till Ullared och känner jag de rätt så kommer det säkert införskaffas lite nya valp leksaker till denna kullen. Ha ha vet att man inte kan vara säker ännu och visst har jag haft tik som gått tom där det inte blev några valpar alls men hoppet är det sista som överger oss eller hur??

Önskar er alla en fortsatt fin helg.

Kram Amy och Eva

****************************************************

Onsdagen den 9 April

Idag har vi varit på vår veterinär klinik i Våxtorp för Amys första herpes vaccinering, den första av 2.

Vi beställde också tid för ultraljuds undersäkningen som visar om det finns några små där inne som vill se världens ljus i början av Juni. Nu är det inte antalet vi kommer att titta efter utan bara om det som sagt finns några där.

Här nere kan ni läsa om herpes från en veterinär fakta sida.

Önskar er alla en fortsatt fin vecka

Kram Amy och Eva

Dödligt för nyfödda

Hos nyfödda valpar är smitta med herpesvirus förödande. Smittan förs över från tiken under dräktigheten, vid valpningen via blåsor i könsvägarna eller via nässekret efter valpningen. Orsaken till att just unga valpar blir så sjuka är bland annat att valpar som är yngre än två till tre veckor inte förmår reglera sin kroppstemperatur och därför lätt får lite undertemperatur. Låg kroppstemperatur gör det möjligt för herpesvirus att spridas från mun och svalg in i blodet och orsaka en allvarlig infektion i många organ. Vanligtvis dör alla valpar i en smittad kull. Valparna blir slöa och slutar dia. De gnäller och ömmar ofta över buken. Ofta ses ett tjockt näsflöde och små blödningar på slemhinnorna. I slutstadiet, som vanligen inträffar inom två dygn från de första symtomen, “paddlar” valparna med benen och kan få sträckarkramper.

En del valpar överlever det akuta stadiet, men får ofta bestående centralnervösa skador. Diagnosen ställs med hjälp av obduktion där typiska punktformiga blödningar och gråaktiga fläckar (anhopningar av inflammatoriska celler) ses i de flesta organ. Smittan kan ibland överföras från tiken till fostren under dräktigheten och kan då orsaka abort eller dödfödsel. Detta sker troligen främst när tiken nysmittas under dräktigheten. Det finns experimentella studier som visar att risk för fosterdöd och abort är störst om tiken smittas med herpesvirus i mitten eller slutet av dräktigheten.

****************************************************

Tisdagen den 8 April

Ja då var vi hemkomna från Danmark, ja för det är just där vi har varit med Amy “On the Love Both”

Farja_2

Farjan

På Jylland, MittJylland som det kallas finns Amys pojkvän till denna kullen.

En hane som är född i Spanien på kennel Thevenet med en engelsk pappa och en spansk mamma.

Men nu bor Santi i Danmark och hos Bent och Anette på kennel Golden Countryside. Santi är en hane med lite färg men trots det har han lämnat mestadels ljusa valpar trots tikar med färg. Han är en kraftig kompakt hane med ett otroligt rörelse mönster med drive.

 

Farja_TVA

Här har vi de två turtur duvorna

Farja_hang

3 fina “hängningar”  fick vi till som vi nu hoppas på skall resultera till valpar.

Farjan_1

Denna skylten tyckte vi passade för resans tillfälle <3<3

Idag är Amy på(Dag 5) i dräktighet.

Detta står det enligt Valpningsboken kommer hända med Amy denna kommande vecka!

Vecka 1

Äggen (zygoterna) genomgår en intensiv celldelning i äggledarna under de första dagarna efter befruktning.

Nu är det bara att VÄNTA och VÄNTA

Önskar er alla en fin vecka

Kram Amy och Eva

****************************************************

Torsdagen den 3 April

Ja då så var vi och tog nytt progg prov på Amy och idag fick vi svaret att det igår eftermiddag låg på 10,7nmol/l så optimala parningen är fredag, lördag och ev. söndag förmiddag. Då kommer hon paras på samma dagar som vid förra parningen dag 15 och 16.

Så i natt börjar resan till granlandet Danmark, och det blir med båt denna gången.

Hoppas allt går som vi vill och att jag har glädjande nyheter då vi återkommer på måndag.

Önskar er alla en skön helg

*****************************************************

Måndagen den 31 Mars

Idag är Amy på dag 11 i sitt löp och vi har varit i Våxtorp och tagit vissa prover inför hennes kärleks resa.

Det togs vaginal prov för att se hur cellerns vägg ser ut innan ägg lossningen.

Sedan togs det ett blod prov för att se hennes progesteron värden just nu. Värdena skall vid parning ligga mellan 15-35 nmol/l. amy låg idag på 3,3 nmol/l så på onsdag eftermiddag skall vi ta nya prover så vi har exakt parnings dag.  

Vi vägde också Amy idag och hon vägde mellan 32-33kg, hon väger alltid lite mer när hon löper men efter förra dräktigheten då hon inte hade matlust alls de sista 5 veckorna så gör det mig inget att hon väger lite mer nu.

Här kommer lite bilder från idag.

 

 

 

***************************************************** 

Måndagen den 24 Mars

Amy löper ordentligt och hon är nu på dag 5 i sitt löp, dagarna går så fort.

Amy är lite trött som hon brukar var när hon löper och mat gillar hon verkligen. Mmmm GOTT!!

Han hunds ägaren är meddelad och vi är så välkomna.

Önskar er en fortsatt fin kväll och vecka.

****************************************************

Torsdagen den 20 Mars

Ikväll upptäckte vi att Amy börjat löpa.

ÄNTLIGEN!

Precis som med de två sista kullarna så började jag ge Amy detta fodret.

Det kommer hon fortsätta att få fram tills hon gått 42 dagar i sin dräktighet.

Vi har även bokat tid för progresteron prov för att ha koll på hennes ägglossning. Det blir på dag 11 som vi brukar göra.

Ha en fin helg alla!