Cream of Pearl's - Uppfödare av Golden Retriever och Cocker Spaniel

SHE-kullens dräktighetsdagbok (W)

Vår ”Strazz” Cream of Pearl’s Pink Star Diamond väntar valpar så spännande tider nu.

Nå väl nu börjar jag skriva …

Valpar väntas födas i Vecka 8 och levereras i Vecka 16

Nu är de här våra ”små” Strazz barn nu fortsätter vi vår resa i Valpdagboken

Fredag den 26/2-2021

Dag 61 av 63 i Dräktigheten

Ja då var vi igång

Tog tempen på Strazz kl 05.05 då låg den på 37,3 så troligt är att hon haft en dipp i natt som jag missat.

Hon har varit jätte orolig hela natten så ingen av oss har sovit varken hon el jag utan bara ut ut ut.

I kväll har Strazz börjat få det jobbigt.

Nu kl 05.32 gick precis det jag tror är vattna

Torsdag den 25/2-2021

Dag 60 av 63 i Dräktigheten

Hon vill vara ute och gräva hela tiden nu så hon har börjat förbereda sin lya under rapen som alla andra cockrar som Golden gjort.

Jag mätte Strazz mage mest för skojs skull nu i kväll

Ökat till 91,5cm från föregående 89cm. Så nu har hon ökat från 65cm så nu har hon ökat hela 26,5cm

I kväll tog jag även tempen på Strazz för att se var hon ligger inför en

Lägger ut temp kurvan inför valpningen en gång till.

Nu har vi tagit in valplådan in i mitt grå valprum, Ruts valpar har flyttat in i röda valprummet till Thomas så nu skall det plockas fram handdukar, mm

Sedan skall hönan kokas till valpnings kraften.

Bara nagellack som skall letas fram i andra färger än Ruts valpars färger.

Sedan skall det börjas funderas på tema namn till kullen

Men nu håller vi k

Onsdag den 24/2-2021

Dag 59 av 63 i Dräktigheten

Spännande, spännande..

Ja jag var inne i Strazz förra kulls dräktighets dagbok och tittade när hon fick sina valpar. Det var på dygn 61/62 eller ca 5 min över tolv slaget till dygn 62.

Så nu är det nedräkning som gäller och nu börjar man även märka det på Strazz att hon börjar förbereda sig för det som komma skall. Hon har börjat få förvärkar och är jobbigt för henne allmänt.

Hon vill gå ut mycket och ofta samt att hon ligger mycket för sig själv.

Så nu har vi börjat ta emot förfrågningar om en Strazz valp, men saken är ju den att Strazz är en aktiv och glad tik som även lämnat aktiva, kreativa och snabb lärda valpar så deras familjer måste vara aktiva på något sett och då inte med att kasta boll el dyl som aktivitet.

Så här ligger fostren i Strazz livmoder.

Bilden lånad från min uppfödare kollegas tiks kejsarsnitt.
Golden valp dygn 60

Måndag den 22/2-2021

Dag 57 av 63 i Dräktigheten.

I dag var det så dags för andra sprutan med herpes vaccinering. Vi fick åka ända till Våxtorp då Josephin min veterinär som jobbet här var sjuk och hemma. Skickar en länk om vaccinationens betydelse.

Herpes vaccination

Söndag den 21/2-2021

Dag 56 av 63 i Dräktigheten.

Då var det dags för nedräkning för Strazz och vår W kull.

Och nu börjar det pirra i magen av spänning och nervositet.

Nu är det dags att ta tag i förberedelserna inför valpningen. Valplåda, handdukar och mycket mera.

Mätte den lilla magen i eftermiddag. Tidigare mätning visade 85cm och i dag visad måttbandet 89cm s ökning på 4cm sedan sista mätningen. Så nu har hon ökat totalt med 24cm

Info om vad som händer denna sista vecka.

Vecka 9

Fostren är mellan 16-18cm långa när de föds. De är ordentligt behårade, ögonen är slutna. Så gott som hela skelettet är förbenat.

I samband med att progesteronet sjunker sker en temperatursänkning hos tiken som indikerar att förlossningen (öppningsstadiet) har startat. Det aktiva förlossnings arbetet (utdrivnings stadiet) börjar när temperaturen återgår till normalvärdet eller något högre.

Tisdag den 16/2-2021

Dag 51 av 63 i Dräktigheten.

God kväll snart mitt i natten.

I dag har jag mätt Strazz mage igen kunde inte hålla mig. Måttbandet visade en ytterligare ökning i omfång. 85cm från förra gångens 83cm och då blir det idag från start mätningen på 65cm 20cm har hon ökat totalt.

Annars så äter hon med god aptit igen så skönt.

Hon är fortfarande på G och skall med ut och skälla om de andra alarmerar.

Men nu håller vi kvällen precis som Strazz & Signe

Måndag den 15/2-2021

Dag 50 av 63 i Dräktigheten.

När man ser dagarna 50/63 då tänker man jösses mindre än 2 veckor kvar innan de små tittar ut. Som jag längtar efter att få se vilka som döljer sig där inne.

I morse var första gången på dessa 50 dagarna som Strazz åt i ultrarapid jag hade lagt i hennes vanliga mat samt små bitar av äggröra. Hon plockade en och en bit av ägget först sedan åt hon resten av maten såååå sakta och så totalt olikt hennes beteende vid alla andra måltider året om.

I dag beställde jag även tid för hennes 2:a herpes vaccination hos Josephin inne på Markaryds veterinär klinik. Det blir på Onsdag den 17/2.

Även dags för avmaskning innan valpningen så det blev med Millbemax. Det brukar jag använda på de dräktiga tikarna. Men vissa gånger avmaskar jag efter att valparna fötts ca 10-12 dagar brukar det vara. Olika vad jag bedömer det som.

Söndagen den 14/2-2021

Dag 49 av 63 i Dräktigheten och Alla hjärtans dag.

I dag har Strazz gått 7 fulla veckor av sin 9 i dräktigheten.

Jag passade även på att mäta hennes ”lilla” mage igen. Den mätningen gjorde mig riktigt glad då den visade att Strazz ökar från tidigare mätningen på 78cm till 83cm. Och från första mätningen som var 65cm. Så nu har hon ökat totalt 18cm så snart 20cm. Men hennes mage är inte som de andra tikarnas eller rättare sagt så när hon de inte som de andra tikarna då hon bär de mer jämt över hela kroppen istället för en typ av bula.

Vecka 8

Livmodern är nu mycket stor och valparna kan röra sig tämligen fritt i fosterhinnorna. Fostren är nu ca 15 cm långa

Annars så mår Strazz kanon, dock börjar man märka nu att den lilla magen börjar göra sig påmind storleks mässigt för hon är mycket lugnare och sover mer. Men maten den slinker ner i ett glufs ingen mat vägran där inte.

Onsdagen den 10/2-2021

Dag 45 av 63 i Dräktigheten.

En dags färsk bild på Strazz och hennes fina lilla skymtande mage. Ännu är det svårt att se med ögat när hon står upp eller far runt i en flygande fläng att hon är dräktig och jag tror att jag säger till Thomas varenda dag att det var tur att vi gjorde ultraljud på henne annars hade jag än i dag tvivlat på att det fanns smått där inne. Sedan hur många där finns det vet vi faktiskt inte utan bara att hon väntar valpar.

Måste dela en bild av en av valparnas äldre syskon det finns ännu bara en kull efter pappan då han inte är så gammal.

Det fantastiska är ju att dessa valparna är vår Maalis barnbarnsbarn..

Nu håller vi onsdag här och skall njuta av Ruts valpar och gosa Strazz mage.

Måndagen den 8/2-2021

Dag 43 av 63 i Dräktigheten

20 dagar kvar…

Mindre än 3 veckor kvar nu tiden bara flyger iväg

I går kväll mätte jag Strazz magen den hade ökat ytterligare några centimeter till 78cm från sista mätningens 72cm och från start 65cm. Så nu har hon ökat totalt 13cm.

Hon följer sin gamla kurva med Magic kullen.

Strazz har nu gått in i sin 7:e dräktighets vecka.

Vecka 7

Fostren är nu 10cm långa. Livmodern fyller stora delar av buken. Vid den här tiden brukar fostren vara så starka att man kan känna och senare också se fosterrörelser genom bukväggen.

Ja så blir det till att fundera ut vilket tema kullen skall döpas efter. Ruts kull har fått tema Namnet BLUE.

Tog en bild på Strazz precis nu och man kan fortfarande inte tro att hon är dräktig så det blir en överraskning hur många hon bär på.

Nåväl dagarna rullar på i sakta mak, vi har fortfarande riktigt kallt både på nätterna minst -10 och minus på dagarna med. Men vi har också haft en del sol och det gör det ju lättare att verkligen njuta av vädret. En riktig värja vinter.

Nu håller vi för dag må gott alla.

Lördagen den 6/2-2021

Dag 41 av 63 i Dräktigheten

Lördag och i morgon har Strazz gått 6 av sina 9 veckor och då går då in i vecka 7 och jag måste besluta mig för om vi skall ta en röntgen plåt på henne med inte bara ultraljudet. Jag skall även beställa tid för 2a herpes vaccinationen med.

Annars mår hon som en drottning hysterisk i mat och allt som luktar mat. Och hon vill vara NÄRA helst krypa inunder skinnet på oss.

Nu håller vi helg och Strazz med

Tisdagen den 2/2-2021

Dag 37 av 63 i Dräktigheten

Vecka 6

Fostren är nu ca 7cm långa och man kan se att delar av rörbenen har börjat att förbenas. Pälsen börjar växa runt dag 45.

Mätte Strazz mage i dag och vilken lycka idag hade ÄNTLIGEN magmått ökat på henne trots att det är lögn i helskotta att se det med blotta ögat.

Magen hade i dag måttet 72cm alltså har hon ökat 7cm från 65cm och nu äntligen kan man drömma vidare trots att jag sett det på ultraljudet i torsdags.

Nå väl hungrig är hon konstant och hon vill gärna ha Ruts valpar med just nu.

Så det var dagens glädje ämne för igår var dagens glädje ämne RUTS VALPAR..

Torsdagen den 28/1-2021

Dag 32 av 63 i Dräktigheten

JIPPI HURRA !!!

Strazz väntar valpar.

Vilken lycka och glädje nu kan jag börja planera och fortsätta drömma.

Onsdagen den 27/1-2021

Dag 31 av 63 i Dräktigheten

Ja då har Strazz gått in i sin femte dräktighets vecka om hon är dräktig det vet jag inte provade mäta henne i dag men enligt måttbandet var det en minimal ökning på 1 ev 2cm så nej det vet jag inte.

Tankarna glider som ett curling sten och man hoppas på att man kastat stenen rakt men stenen drar hej vilt åt kanten och inte alls in mot mitt punkten trots att jag sopar framför det som en idiot.

Så nu efter rådfrågat med min veterinär att i morgon göra ett ultraljud på henne bara för att få veta hur det ser ut där inne.

Nu kväll.

Tisdagen den 26/1-2021

Dag 30 av 63 i Dräktigheten

Vecka 5

Embryot liknar nu en hund och kallas för foster. Ett beagelfoster som är trettiofem dagar gammalt är ca 35mm långt. Fostren har utvecklade ögonlock som täcker ögonen, och ytteröronen som täcker öronöppningen. Man kan också avgöra könstillhörigheten. Förbening sker av bröstben, bogblad och revben. Fosterblåsorna har nu också blivit så stora att de fyller ut hela livmodern så att denna får ett mer jämntjockt utseende.

Under vecka 5

formas ögonlocken och morrhåren och ögonfransarna anläggs.
Örsnibbarna växer, så de nästan täcker örongången. Bröstvårtor och de yttre könsorganen börjar utvecklas.
Valpfostrets tassar börja forma sig, som senare blir till trampdynor och tår.. Omkring dag 33 stängs gommen,
så efter detta datum kan inte längre gomspalt uppstå.. Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar
nu att bildas.
Överhuvudtaget är det den mest riskfulla tiden där kemikalier och andra saker kan skada fostret, nu över.

Valpfoster dygn 30

Här börjar också tarmsystemet att bildas, som på detta stadium fortfarande är i navelsträngen.
Dräglikheten kan inte längre kännas, men ultraljudsskanning är den mest använda metod från nu och till
fostret kan påvisas med röntgenbilder. Tiken vill möjligen först nu visa de första tecken på dräktighet med
ett ändrat beteende, men buken har ännu inte ändrat form.

Ja då har Strazz snart gått halva sin dräktighet och för varje dag så tror jag mer och mer att hon är dräktig. Men kanske är det så att man verkligen verkligen VILL att hon skall vara dräktig därför ”ser” man alla möjliga tecken.

Nu kväll och favorit programmet Mandelmans

Onsdagen den 20/1-2021

Dag 24 av 63 i Dräktigheten

Då har Strazz gått mer än 1/3 av sin dräktighet i morgon.

Man har alltid publik nuförtiden ha ha ha…

Vackraste Strazz mitt hjärta. Strazz är den som fyllt upp en del av tomrummet efter min Pärla. Pärlan var kennelns först inköpta tik som tyvärr inte gick igenom nålsögat för att få bli mamma vilket hon hade passat perfekt för och hon lekte så mycket med alla de andra tikarnas valpar mitt hjärtas ljus.

Nu dags att städa lite det vackra vinter vädret håller på att regna bort tyvärr så allt blir skitigt här hemma efter hundarna.

Söndagen den 17/1-2021

Dag 21 av 63 i Dräktigheten

Strazz går nu in i sin 4e dräktighetsvecka.

Strazz mår jättebra ser det ut som hon har inte matvägrat eller kräkt så om hon är dräktig kan man inte säga ännu. Men sugen på mat det är hon konstant, hon tigger något kopiöst. Har full koll på om man tuggar på något.

Vecka 4

Livmodern är markant förstorad. Embryot är 17-27mm. Första förbeningen ses på huvudbenen.Ögonen syns tydligt och man anar öronens plats liksom de båda spenraderna. Vid bukpalpation är fosterblåsorna ovala och cirka 25 mm stora.

Tittade på hennes spenar men de har inte ändrat sig något varken i färg eller i storlek, det brukar de inte heller göra så tidigt i dräktigheten när de haft en kull tidigare.

Annars har vi ett underbart vinter väder fullt med snö. Hundarna älska vara ute.

Tisdagen den 12/1-2021

Dag 16 av 63 i Dräktigheten

Ytterligare några dagar har passerat om än dagarna i bland rusar iväg så är det ändå sakta de går för det mesta.

Men vi har ju Ruts kull att se fram emot hon har strax gått 6 av sina 9 veckor och snart dags att röntga henne för att se hur många foster där finns. För dräktig är hon det är jag nästan säker på.

Strazz har gått in i sin tredje dräktighets vecka nu och här ser ni lite om vad som händer i en dräktig tik under vecka 3.

Vecka 3

Zygoterna fördelar sig jämnt mellan livmoderhornen och fäster vid livmoderväggen (implantationen) nitton till tjugo dagar efter befruktningen. Livmodern är lindringt förstorad och fosterblåserna är tydligt åtskilda från varandra. Embryot som ännu bara består av ett antal celler är cirka 5mm långt. Vid palpation av livmodern är fostrerblåsorna runda och ungefär 12-15mm stora.

Annars så händer det inte så mycket, lägger om lite inför valp leveranserna framöver. Skall ha ett kompendium om bla golden och om vilka sjukdomar samt vilken typ av problematik rasen kan få som alla valpköpare får läsa igenom som en bilaga för att underlätta för både mig och de när de kör valpen.

Och så har jag köpt massa fröer som skall vinter sås

Nu önskar jag er alla en god natt

Lördagen den 9/1-2021

Dag 13 av 63 i Dräktigheten

65cm bakom revbenen

I dag så mätte jag Strazz mage. Alltid roligt men framförallt spännande att se om den ökar i omfång vecka för vecka framöver.

I morgon har Strazz gått sina 2 första veckor och går därmed in i Vecka 3. och de går ju 9 veckor brukar man räkna men fullt naturligt är från dag 58 till 65.

Valpfoster vecka för vecka.

Torsdagen den 7/1-2021

Dag 11 av 63 i Dräktigheten

Ja då har Strazz snart gått sin andra dräktighets vecka och det är sååå segt.

Hanhunds ägaren hörde av sig i går och undrade om jag uppmärksammat några förändringar hos henne

Ja möjligtvis så är hon mycket mer kontakt sökande och har sten koll på vårt kök. Ha ha och så tycker jag hon sover mer men det gör de oftast efter att de löpt klart.

Vecka 2

Zogoterna passerar långsamt genom äggledarna och når livmodern tolv till sexton dagar efter befruktning.

Ungefär 8-9 dygn efter befruktningen finns i äggledaren en cellklump kallad morula innehållande 16 – 32 celler.
De första befruktade äggen inväntar de övriga, så när äggen vandrar ner genom äggledaren till livmodern, kommer alla att ha samma ålder..

Foster som är 10 dygn

Så det är bara att fortsätta vänta.

Ha de.

Lördagen den 2/1-2021

Dag 6 av 63 i Dräktigheten

Då var Strazz löp färdigt för denna gången så nu är det bara att fokusera på dräktigheten som vi hoppas fortlöper som det skall och vi får en fin kull med små Strazz valpar.

Detta händer under den första veckan.

Vecka 1

Äggen (zygoterna) genomgår en intensiv celldelning i äggledarna under de första dagarna efter befruktning.

Ja nu går veckorna sakta sakta innan vi vet om både Rut eller Strazz är dräktiga och även om vi precis haft valpar så saknar man de små.

Nu är det kväll och lite tv film innan sängdags. Ha de..

Nyårsafton 2020-2021

Dygn 19 av 21 i löpet

Dag 4 av 63 i dräktigheten.

Tänk snart har Strazz gått hela sin första vecka i denna förhoppningsvisa dräktigheten. Ja jag skriver så denna gången eftersom jag inte vågar ta ut något i förskott eftersom hon gick tom vid förra parningen som ju var en inseminering. Så det blev inga valpar.

Men jag hoppas verkligen verkligen att det blir valpar denna gången för detta är en kombination jag verkligen ser fram emot och hoppas på.

Men det är bara vänta och se så önskar er alla en fortsatt fin nyårs afton.

Tisdagen den 29/12-20

Dygn 17 av 21 i löpet

Dag 2 av 63 i dräktigheten.

Ja tänk i söndags kväll så parades Strazz, det blev en LÅNG resa många timmar i bilen men det var det värt. Vilken lycka att allt gick som en dans som efter regel boken.

Det blev en bra hängning på 15 min där man riktigt hörde hur hon tog tillvara på allt han hade att ge. Ha ha ha…

Längtar verkligen efter denna kullen. Så spännande det kommer bli. En energisk kull vet jag det kommer bli.

Nu städa inför Nyår.

JULAFTONs kväll 2020

Dygn 12 av 21 i löpet

Ja då har ännu en Julafton passerat. En mycket speciell Julafton pga av Corona pandemin .. Många har suttit ensamma och en del har samlats efter restriktionerna MAX 8 personer från din familj.

Jag vill önska er alla en riktigt god fortsättning på julen.

Onsdagen den 23/12-20

Dygn 11 av 21 i löpet.

I dag är det Dan före doppare dagen.

I dag har vi varit i Våxtorp och tagit progresteron prov samt gett Strazz sin första Herpes vaccination av två. Den andra får hon strax innan valpning.

Oj vad förvånade vi blev då det bara visade 7,45 nmol/l

Så ännu är det lugnt ingen parning förrän på söndag eftermiddag/ kväll.

Han hunds ägare ör informerad om parnings dag och så hoppas vi att hela resan samt parningen går perfekt.

Önskar er en fin uppesittare kväll.

Måndagen den 14/12-20

Dygn 2 av 21 i löpet.

Då var progresteron provtagning bokad till den 23/12 ögon till dagen innan jul på dygn.

Om det blir som vi tror så blir det parning annandag jul.

Lucia dagen den 13/11-20

Första löp dagen av 21.

Idag har Strazz börjat löpa om än inga jätte mängder men det var det inte förra gången heller.

Blev lite smått panik då jag inte trodde det skulle bli löp förens i jan/feb.

Jag har haft så svårt att hitta just DEN hane som jag vill ha, och nu när våra alla gränser är stängda blev det ingen utlands kavaljer. Men så rätt som det var såg jag att en av mina gamla uppfödare vänner hade sparat en av sina valpar och som hon själva hade parat med och väntade valpar med nu i veckan som kommer lagom till jul. HAN så riktigt fin ut och fick mig verkligen att titta till en extra gång som ledde till att jag kollade in hans stamtavla och även gjorde en provparning. Helt ok index trots Strazz låga. Och en riktigt bra stamtavla har han med. Mmm… detta föll mig verkligen i smaken.

Sagt och gjort tog kontakt med min gamla uppfödare vän och har nu bollat fram och tillbaka via Messenger men kommer ringa upp henne i veckan för ett mer djupgående samtal.