Cream of Pearl's - Uppfödare av Golden Retriever och Cocker Spaniel

   Dräktighetsdagbok DREAM / Dröm Kullen    

Detta är vår första kull med en egen uppfödd tik och självklart blir denna kombinationen extra spännande att få följa. Tänk att få skriva dräktighets dagbok på sin egen uppfödda tik, Ja visst kan det som jag brukar säga hända så mycket men men hoppas och tro men framförallt drömma får man väl ändå göra eller hur. 

Ängla är ju från vår dröm kombination så vad känns inte mer rätt än att döpa kullen till Dream/Dröm kullen. Detta blir ju Änglas första kull och vi hoppas på ett gäng små isbjörnar med troligtvis massor av päls.

Varmt välkomna att följa med under Änglas dräktighet. Från 1:a löp dagen till valpning hoppas vi.

Vi kommer som vi brukar att ta del av Valpningsboken även på denna kullen.

**********************************************

12-13/1-15

Blir ett lite annorlunda avslut på en av mina dagböcker.

Valparna är ju nu födda som ni vet och jag skall berätta lite om hur det gick efter sista uppdateringen i lördags.

Hela lördags eftermiddagen, kvällen och ända fram till 23-tiden var det LUNGT visst lite flåsande emellanåt men inga större förrändringar. Vid den tiden gick vi och lade oss gubben och jag och då ville Ängla sova emellan oss, och visst tänkte jag bra då kan jag hålla lite koll på henne. Det gick en 30-45 min sedan började hon vanka fram och tillbaka fram och tillbaka i vår säng. Och tillslut började hon slicka på oss överallt tillslut i min panna då sa jag nej nu tar jag och väcker Alex så får vi se vad som är på G. Hela familjen vaknade alla var delaktiga som vi brukar vara det här kunde dra ut på tiden. Men så starx efter 02 då ville hon ut IGEN för 100-de gången och då var det ett stackars djur ute och det flög hon efter ja typ 20m.

Sedan kom hon in och då tog det 20 minuter alltså 02,20 då gick vattnet. Sedan tog det inte mer än kanske max 5 minuter så föddes första tjejen och nästa som ett skott där efter nummer 2 en kille.

Sedan fortsatte det och när klockan var 07,42 som den sista valpen en överasknings valp nummer 13.

Ja för det fanns hela 13st valpar inne i hennes mage inte 10-11 som jag trodde och inte 11-12 som veterinären trodde utan 13 st.

Ja och då har vi kommit till slutet av den resan och nu börjar valparnas andra resa i vår Valpdagbok.

Välkomna åter

Kram

*********************************************

10/1-15

Middags uppdatering 14,30

En middags uppdatering för Änglas drömkull.

Vi har tempat Ängla nu vid middags tid och då hade hon gått ned i temp till 37,0 så visst är det på G. Och på G mitt i den kommande stormen Egons framfart.

Och då blir det till att förbereda ännu mer om nu strömmen går måste det gå smidigt att tända upp ljus mm. Ficklampor skall vara på plats och allt annat.

Och hur är det med Ängla jo hon åt ingen frukost och nu ingen middag, hon sover mycket och man ser hon laddar det är ju många som skall ut ev. upp till 12st.

Allt är framtaget, cerist och grönt naglack, papper o penna, våg och handdukar mm.

Hönan fick gubben sätta på till kokning till kraften. Så nu fick ni lite info innan ev. strömavbrott.

Middagen lördags soppa står och kokar starx färdig.

Så Håll i Hatten i natt.

Kram Ängla och matte

**********************************************

Morgon koll 08,55

Dag 60 första parningen misstänkte något nu på morgonen.

Ängla har varit ute många gånger i natt och kissat o bajsat smått.

Ville inte ha frukost så jag tempade henne för första gången. 37,3.

OJ oj oj ser ut som att det är dags för henne med att sätta igång.

Återkommer.

Kram Ängla och Matte

**********************************************

9/1-15

Nu är det inte många dagar kvar tills det är Änglas tur att få sin första valpkull.

Idag går Ängla in på (Dag 59) efter första parningen och dag 57 efter andra spännande att se vilken dag som gav resultatet. I går kväll mätte jag hennes mage och den hade växt ytterligare 2cm till 88cm, hela 26cm i omkrets har hon ökat.

Hon har börjat bli lite mer orolig nu och vill gärna ut på nätterna och ibland kissa men ganska ofta gräva då hennes förvärkar visar sig.

Hon äter riktigt bra men inte gärna på morgonen. Hon sover mycket och man märker att hon tycker det börjar bli jobbigt att ta sig upp i soffan/sängen samt gå i trappor.

Det är flera nu som väntar på vad som finns inne i hennes mage det som är lite nervöst är ju för det finns några som vill har till avel och utställning. Bara att VÄNTA!

Så from tisdag då kan de komma..

Kram från Ängla och matte

**********************************************

7/1-15

Ytterligare en vecka har gått nu i Änglas dräktighet och det börjar snart bli nedräkning för vårt Ängla barn och hennes dröm kull med.

Mätte Änglas mage och hon har ökat ytterligare en 1cm till 86cm nu på morgonen.

I dag går Ängla in i Vecka 9

Dag 57 

Vecka 9

Fostren är mellan 16-18cm långa när de föds. De är ordentligt behårade, ögonen är slutna. Så gott som hela skelettet är förbenat.

I samband med att progesteronet sjunker sker en temperatursänkning hos tiken som indikerar att förlossningen (öppningsstadiet) har startat. Det aktiva förlossnings arbetet (utdrivnings stadiet) börjar när temperaturen återgår till normalvärdet eller något högre.

Kram för idag

Ängla och Matte

*********************************************

3/1-15

God fortsättning på er alla!

Ja nu är det ju mycket kring Maali som ni förstår eftersom det snart är dags för henne. Men skall inte glömma Ängla.

Dag 53

Tänk 10 dagar kbvar bara skall bli spännande att se om hon blir som sin mamma och kommer igång tidigare på dag 60/61?

Mätte Ängla i förrgår och då hade hon vuxit lite till till 85cm så det rör på sig.

Hon är inte så sugen på mat tror det börjar bli lite ont om plats så vi varvar valpfoder med hennes luncher.

Hon får äta det hon vill, det går bättre på kvällen än morgonen.

Hon tycker fortfarande det är skönt att hänga med ut och röra på sig.

Allt för idag.

Kram Ängla och Matte

**********************************************

31/12-14

Ännu ett år till ända!

Ett år som det har hänt mycket under blan annat skall nu vår först födda egen uppfödda tik ha sin först kull valpar en stort händelse och ett stort steg i vår uppfödning.

Vecka 8

Livmodern är nu mycket stor och fostren kan röra sig tämligen fritt i fosterhinnorna. Fostren är ca 15 cm långa.

    Ja då går nu Ängla in i sin näst sista vecka av sin dräktighet och (Dag 50). I går mätte vi hennes lilla mage och nu har hon passerat 20 cm strecket sedan första mätningen, för i går var hon 83cm och kroppen ändras i form hela tiden mer jämn tjoch mot innan då det var som en boll på magen bara.

Alexandra har varit och handlat lite nya valp leksaker det blev 2 av varje till både Maali och Ängla.

Nu har jag börjat ge Ängla och Maali 3 ggr per dag mat, Ängla får både Blötmat och valpfoder.

I kväll skall vi ta ner de i Alexandras rum medans det skjuts som mäst men nu i eftermiddag har Alexandra och Thomas varit ute på en lagom promenad med de alla 4a och alla sover nu gott. Och själv skall jag börja med Nyårs maten för oss och min mamma.

Vi önskar er alla

ETT GOTT NYTT ÅR

Kram Ängla och matte

**********************************************

29/12-14

YES YES YES !!!

Idag har vi som ni redan vet varit och röntgat flickorna och deras valpis magar.

Vi passade även på att herpes vaccinera och väga de. Ängla vägde “bara” 34 kilo. Man kan tycka att hennes valpar måste vara små men det sa inte veterinären något om. TROTS antalet hon kunde räkna. 11-12 stycken. Men sedan var ju Ängla bara på (Dag 48)

Jösses vilken chock!!

Men en otrolig glädje med, då jag ju fått så många härliga valp spekulanter och att behöva medela de att det tyvärr inte blev någon till de vill man ju helst undvika.

TACK för att ni bryr er och följer oss.

I dag blev det nytt material till den nya valplådan med. Färgen blir en överaskning.

Nu tackar vi för idag,

Kramar

Ängla och Matte

**********************************************

28/12-14

Söndag och i morgon är det dagen D för röntgen.

I dag har vi haft valpköpare besök från en familj från Höganäs. De vill gärna ha en hane och med Ängla som mamma. Denna gången bor vår valpköpare runt om i södra Sverige. Nyårsdagen kommer det ytterligare en familj denna gången kommer de från vår egen by och har haft golden sedan innan. En del har önskemål om både kön och tik, medans andra bara vill ha en valp oavsett tik eller kön bara den kommer från oss. En otrolig tacksam känsla för oss…

Många av mina valpköpare denna gången har eller har hund sedan tidigare och det är så roligt att de delar med sig av sina hund berättelser.

Idag är Ängla på (Dag 47) och när jag mätte henne sista så hade hon inte ökat i omfång men man ser hur magens form ändrat sig från att ha varit en boll på magen till att vara lite mer jämn tjock nu. Efter i morgon och antalet valpar kommer jag troligtvis börja mata på henne lite till.

 Ni i dagarna när jag legat och vilat mitt ben efter ytterligare en vurpa på isen i går så har jag börjat bolla med namnen till de bägge blev lite sugen efter min vän döpt sina. Jag är ju lite svag för fina namn i stamtavlan. Men sedan får SJÄLVKLART valpköparen hitta på/döpa sin egen valp till vadde vill. Några av de har redan bestämt men de flesta av er verkar ha några på tungan och i era tankar. Härligt!!

Ängla äter bra fortfarande och är riktigt glad i gotter just nu. Försöker blanda i lite valpfoder till henne med.

I morgon då det är dags för röntgen går det till som så att man röntgar tiken och så försöker veterinären titta efter hur många där är inte 100% men ännu har det varit någorlunda rätt utom med Amys första kull då Sara sa där finns en hel del, hur många vill ni ha ?? HA HA det blev 11st.

Sedan skall de få sin 2:a herpes vaccinering inför valpningen och så skall jag väga de med. SPÄNNANDE, vi skall vara där kkl 8,30 sedan skall jag till doktorn med mitt ben tänkte jag.

Nej nu säger vi tack och hej för idag, mitt Ängla barn och jag

**********************************************

26/12-14

Ytterligare ett par dagar har passerat och Ängla är på (Dag 45) och i går hade vi 2 familjer på besök. Den första kom från Möndahl och den andra från Linköping. Tusen tack Tina och familjen för den fina lyktan jag fick…

På söndag kommer ytterligare en familj så spännande men innan dess är det fyrverkeri visning i byn under en timme som jag har valt att åka iväg med de allt för deras skull. Äventyrar inget här inte.

Och sedan på måndag är det då äntligen dags för röntgen av bägge tikarna samt deras andra herpes vaccinering.

När jag mätte Ängla idag hade hon ökat ytterligare 2 cm till 82cm. Härligt.

Änglas spenar och mage 6,5v

Nu slut för denna dagen.

Kramar

Ängla och matte

**********************************************

JULAFTON

God jul i stugan alla mina vänner!

Ja då är det då äntligen dags för julafton,

Tänk vad tiden gått fort, idag går Ängla in i (Dag 43) och 2/3 delar av hennes dräktighet har passerat.

Hur är det med henne då? Jo super bra hon växer och ökar kanon i omfång i går kväll mätte vi hennes inte så lilla mage längre till hela 80cm, Detta händer under den kommande veckan i Änglas lilla mage.

Mellan Dag 43 och 49

Fostren är nu 10cm långa. Livmodern fyller stora delar av buken. Vid den här tiden brukar fostren vara så starka att man kan känna och senare också se fosterrörelser genom bukväggen.

I morgon kommer det 2 familjer på besök för att få träffa flickorna så spännande så.

Nu önskar vi er alla en fortsatt

GOD JUL

Ängla och Matte

**********************************************

 

 

21/12-14

Det har bara gått några dagar sedan jag skrev sedan sist. Dagarna rullar på som sagt och idag är det.

4:e Advent

Dan före dan, före doppare dan.

Idag är Ängla inne på (Dag 40) och jag har så smått börjat vänja in henne lite på mamma/valp fodret precis som Maali.

Tycker att detta är ett kanon foder som jag verkligen är nöjd med det ger jag även valparna den första tiden efter mousen och innan sin vap mat. Jag har inte mätt Ängla inför denna dagen utan tog en bild på henne istället.

Ängla bär sin mage på ett så super gulligt sätt den är som en boll rakt på magen så söt..

Nu öskar vi er en fortsatt fin kväll.

Kram

Ängla och matte

**********************************************

19/12-14

Magen har börjat röra på sig inne i Ängla och hon tittar ganska förvånat på den emellanåt. Idag är Ängla på (Dag 38) och magen den växer. I kväll mätte jag henne och den hade ökat ytterligare 2cm till 77cm. Ojsan var skall detta sluta??

I nästa vecka så kommer man börja kunna känna och senare se foster rörelser.

Eftersom det blir 2 kullar och vi bara har en valplåda så drar det i hop sig med den nya lådan nu innan brädgården stänger för julen.

Nu önskar vi er en fin kväll.

Kramen Ängla och Matte

**********************************************

17/12-14

Onsdag igen, jösses vad dagarna går fort.

Idag är Ängla inne på (Dag 36) och hon går då in i vecka 6

Mellan dag 36 och 42

Fostren är nu ca 7cm långa och man kan se att delar av rörbenen har börjat att förbenas.

Pälsen börjar växa runt dag 45.

Nu är det verkligen ingen tvekan om att Ängla väntar smått men hur många det finns där inne eller om det blir en liten eller stor kull kan man bara spå i. Och eftersom detta är hennes första kull blir det ju extra spännande.

Mätte idag på morgonen denna gången den lilla magen som växt ytterligare 2cm till 74cm så visst växer det skall börja öka på hennes mat lite nu framöver.

Och hur mår hon då?

Jo tack bra tycker jag, hon har ju börjat precisi som sin mamma att gräva under altan trappan i makadammen och i detta regn vädret blir de ju inte precis rena nej.. Mat har verkligen blivit en viktig sak i hennes liv nu, känns lite annorlunda med välkomnande.

Snart skall jag ta mig tid till att åka till VÄLA och inhandla lite nytt till valparna bla nya filtar nu när det blir 2 valphagar så innebär det att Thomas får bygga en till valplåda, hm vi får se vilken färg det blir på den den andra är ju vit.. Kommer att göra lite nya erfarenhets förändringar på denna valplåda i allafall. HÖGRE och kanske lite större vi får se..

Nu önskar vi er en fortsatt fin dag.

KRAMAR

Ängla och Eva

**********************************************

13 och 14 / 12 – 2014

LUCIA

Så nu undrar ni säkert varför jag skriver ett inlägg med 2 dagar i ett bräde, jo jag har ingen möjlighet att skriva i morgon. För i morgon skall vi uppåt landet bla till Äglas kull syster Daizie och hennes “valp” Bizzie. Skall bli så roligt att få träffa henne och hennes familj igen. Vi skall också upp och hämta ett docksåp som jag väntat länge på att hämta men inte haft tiden för det.

Idag är Ängla på (Dag 32) och har nu gått lite mer än halva tiden som tiken går. Tiken går oftast mellan 59-63 dagar ibland mer ibland mindre.

I Kväll mätte vi den lilla magen som även denna har börjat öka i omfång. Hela 72cm alltså har den ökat 3,5cm nästa för bra för att vara sant trots att jag vet att det är nu det börjar hända saker i de små magarna och nu börjar man verkligen längta efter att det är dags för röntgen av magarna.

Idag tog jag en ny bild på de små tuttarna som både ändat färgnyans och storlek.

I morgon är det 3:e Advent.. och den 14/12-2014

Kölden biter i advent

och vårt tredje ljus blir tänt

Gud bevarar alla frusna

ge dem värme, låt det ljusna

Snart är alla de fyra ljusen tända och då är det inte långt kvar till julafton. Och på juldagen då får vi valpköpare besök igen och de är så vaälkomna.

Nu önskar vi er alla en fin helg.

Kram om

Ängla och matte

**********************************************

10/12-14

(Obs! uppdaterade senare på kvällen ang, mätning och beteende)

NOBEL DAGEN och husse Thomas födelsedag!

Grattis husse från oss alla!

Idag går Ängla in i (Dag 29) dagarna bara rinner iväg speciellt då det finns lite på jobbet att göra. Ängla går in i vecka 5 av sina 9 veckor (63 dagar) snart har hon gått halva tiden av sin dräktighet och det känns så spännande.

 Sent på kvällen mätte jag hennes lilla mage och den visade på 68,5cm  så lite ökar den efter vart Ängla är ju en slimmad tik så hade jag inte mätt henne hade jag inte sett att hon växte något. Hon har också börjat ändra lite av sitt beteende genom att även hon börja gräva under trappan precis som mamma Maali. Skall ta ett kort senare. Att gräva är en sak de även kan göra när de sken dräktar men Ängla har aldrig skendräktat för om jag säger som så. Hon äter bra och hon är mycket “mammig” den som märker det mest är dottern min, Ängla är “hennes” hund och nu “dissar” hon henne så fort jag är i närheten. Hi hi…. Hon sover mer nu och vill inte leka. Amy är mycket besviken.

Ängla har haft en morgon då hon inte tittade på sin matskål bara men nu äter hon 2 luncher morgon och kväll i ett slurp.

 

Luncherna är ett hög energi/närings foder som Ängla brukar få när hon skall gå upp i vikt eftersom hon tillhör de få golden soim inte tycker mat är viktigt. Och hon hade gärna levt på husmans kost men se det tycker inte matte. Speciellt inte när hon är parad utan de små som vi hoppas på finns där inne skall ha det bästa av det bästa även om mamma inte är hungrig precis som Amy var när hon väntade sin första kull sutade i stort sett äta vis 3-4 veckors dräktighet och vi fick nästa hand mata henne med nötfärs och grädde. Så detta med luncherna är 100ggr bättre..

Idag är det ju också nobel dagen och jag tycker det är fint med alla klänningar, blommor och mat. 

Men annars så händer detta i Änglas lilla mage under denna veckan och ungefär så här ser de små ut just nu i magen.  

Känns lite nervöst nu innan man till 100% vet om det verkligen finns små mini pärlor där inne. Men det är alltid denna nervositeten speciellt när det är tikens första kull och dräktighet.

Mellan dag 29 och 35

Embryot liknar nu en hund och kallas för foster. Ett beagelfoster som är trettiofem dagar gammalt är ca 35mm långt. Fostren har utvecklade ögonlock som täcker ögonen, och ytteröronen som täcker öronöppningen. Man kan också avgöra könstillhörigheten. Förbening sker av bröstben, bogblad och revben. Fosterblåsorna har nu också blivit så stora att de fyller ut hela livmodern så att denna får ett mer jämntjockt utseende.

Det var det hela för idag.

Önskar er alla en fortsatt fin dag..

Kram Ängla och Eva

**********************************************

7/12-14 och 2:a Advent

Go kväll i stugan!

Idag har vi haft besök av ytterligare tre härliga familjer. Så spännande och lite pirrigt att äntligen få träffas.

Först ut var en mamma och son, andra halvan av familjen var hemma denna gången de är intresserade av en liten tjej som de planerar att visa i utställnings ringen samt ev. starta en kennel med. Andra familjen vill ha en liten kille som familjemedlem att få njuta av och dela vardagen med. Tredje familjen vill bara bli med VALP könet är inte det viktigaste utan en ny familje medlem som de kan dela fritiden med. Men det viktigaste av allt är att de vill ha en vän att älska och att bli älskad av oavsett.

Annars hur är det med Ängla och hennes lilla mage då?

Jo i kväll tjuv mätte vi den lilla magen och tro det eller ej den var hela67cm så härligt det ger en lite mer hopp..Hela 3cm på dessa dagarna.

Idag är min lilla Ängel på (Dag 26) det skall bli intressant att se om hon följer sin mamma med att bli illamående på dag 29-30 som hon gjort. Men men vi får se..Lite kul att jämnföra mor och dotter på ett så här nära sätt.

Tycker att Ängla är lite lugnare hon leker inte alls längre utan vilar och sover mycket. Hon är inget vidare glad i sina kulor längre utan hon får ett helfoder som heter Specific Lunch. Ett mycket näringsrikt foder så alla vitaminer får hon i sig.

Nå väl det var dagen och helgens uppdatering.

Fortsatt trevlig helg.

Kram Ängla och matte Eva

**********************************************

4/12-14

God morgon på er!

Ytterligare några dagar i väntans tecken har fortlöpt.

Man tycker dagarna bara segar sig fram, detta är en evighets väntan tycker jag. Men men så är det bara. Idag är Ängla på (Dag 23) och enigt dottern så har hon ändrat sig i sin personlighet, bla är hon jätte mammig och TIGGER något hon inte brukar göra. De små grynen som vi hoppas på finns där inne ser nu ut så här.

Visst kan ni väl se er framtida valp i denna lille/lilla krabaten 🙂

Mellan dag 22 och 28

Livmodern är markant förstorad. Embryot är 17-27mm. Första förbeningen ses på huvudbenen. Ögonen syns tydligt och man anar öronens plats liksom de båda spenraderna. Vid bukpalpation är fosterblåsorna ovala och cirka 25 mm stora.

I går kväll på dag 22 mätte jag henne på samma sätt och tidpunkt som hennes mammas första mätning och Ängla har en helt annan kropps form än sin mamma. Hon är en större tik på höjden och längden men mycket femininare och ädlare än sin mamma som är en kompakt tik. Ängla mätte bakom revbenen64cm. Så nu skall det bli spännande nästa vecka.

På söndag kommer det 3st familjer på besök, känns jätte roligt och spännande. Vem som skall ha från vilken tik är inte bestämt ännu utan det kommer tiden utvisa när det är dags för det. Mycket kan ännu hända. Men vi håller tummarna.

Men nu säger vi

BYE och Kram

Ängla och Eva

**********************************************

1/12-14

(Dag 20)

I dag på morgonen vägrade Ängla bara gå fram till sina kulor, trots att jag blandat i en rå ägg gula.

Endast en gula utan kulor gick ner men inte kulorna.

Vid fullgångna 3 veckor kan man ibland märka att tiken mår illa och speciellt på morgonen, det är vid den tiden då äggen fäster sig i livmodern.

(Från valpnings boken)

Så nu hoppas vi lite mer eller hur?

Kram från Ängla och mig

**********************************************

1:a Advent

30/11-14

Första advent och vårt första ljus är tänt!

Ja som sagt i dag är det första juledagen, en underbar och intensiv månad väntar framöver men även med mycket glädje.

Idag har Ängla barnet gått (19 Dagar) i sin första dräktighet.

Har tagit en ny bild på hennes tuttar bara för att följa upp den punkten, skall väl i ärlighetens namn säga att så mycket skillnad ser jag inte ännu men sen har hon ju bara gått snart 3 veckor.

De kanske har blivit lite längre och hårdare men de har inte ändrat färg ännu.

Om Ängla har ändrat sig, nja jag tycker att hon tigger mer och är gladare i mat men man vet inte.

Idag har de haft fyrverkerier för att fira skyltsöndagen, första gången vi har det på skyltsöndagen så jag packade in flickorna i bilen under tiden och körde i väg en runda. Här tar vi inget för givet och undviker allt vi kan som är onödigt.

Men nu är det kväll.

Öch vi önskar er en fortsatt fin kväll.

Kram Ängla och Eva

**********************************************

26/11-14

2 hela veckor alltså (Dag 15) och nu går Ängla in i vecka 3

Lite tecken som man kan ha koll på så här i början av dräktigheten och speciellt nu när det är hennes första kull är bla att vid 2,5 till 3 veckor efter att hon parats kan det ibland komma en gråvit flytning från vulvan som är helt luktfri.

Hennes spenar kommer vid ca 3 veckor börja bli rosa färgade speciellt nu då det är hennes första kull, det brukar man observera tydligare då än om tiken haft valpar tidigare. Vid fullgångna 3 veckor kan man ibland märka att tiken mår illa och speciellt på morgonen, det är vid den tiden då äggen fäster sig i livmodern.

Mellan dag 15 och 21

Zygoterna fördelar sig jämnt mellan livmoderhornen och fäster vid livmoderväggen (implantationen) nitton till tjugo dagar efter befruktningen. Livmodern är lindringt förstorad och fosterblåserna är tydligt åtskilda från varandra. Embryot som ännu bara består av ett antal celler är cirka 5mm långt. Vid palpation av livmodern är fostrerblåsorna runda och ungefär 12-15mm stora.

I kväll hade vi besök av blivande valpköpare från Malmö, och de är intresserade av en liten tikvalp. vem som kommer bli mamma till den valpen är inte 100% bestämt ännu. Men tankarna finns där. Kändes så kanon att få ett ansikte på familjen man mailat med.

Nästa helg den 7:e har vi valpköpare besöks helg, många vill ju komma på första besöket innan valparna är beräknade att komma och eftersom julen är på ingång har vi bestämt att ängna den söndagen till besök så då kommer det 3 familjer på besök. Självklart får varje familj egentid första gången.Viktigt för att få den rätta känslan.

Nu önskar vi er alla en GOD NATT

Kram Ängla och Eva

**********************************************

25/11-14

Två veckor går så fort ibland, Ängla äter otroligt bra för att vara henne och det gör mig riktigt glad.

Och om jag tycker att Ängla har ändrat sig? Vet inte när det är en tiks första dräktighet så brukar det inte märkas så mycket på henne, dock en sak man kan ha lite koll på är hennes tuttar. Och det var därför som jag lade in en bild på de från dag 1. Nu tycker jag nog att de ändrat sig lite blivit lite längre.Bild blir det framöver så ni kan jämnföra själva.

Idag är Ängla på (Dag 14) och visst rinner tiden iväg. I går bokade jag tid till röntgen av Ängla och hennes 2:a herpesvaccinering. Röntgen gör vi för att för att få veta om det är en stor kull eller ett fåtal. Man får ett litet Hum om hur många man kan förväntas att det skall komma ut så man inte missar någon i onödan. I vissa fall kan man se hur många det finns där inne men eftersom Ängla kommer röntgas i ett tidigare stadie så är det bara “mångden” inte antalet vi är ute efter.Tiden blir ju mellan 2 vanliga helger och mellan jul och nyår då kliniken är stängd.

I morgon får vi valp spekulants besökare från Malmö denna gången. Skall bli jätte roligt att få träffas efter mail kontakter.

Nu önskar vi er en fin vecka.

Kram

Ängla och Eva

**********************************************

21/11-2014

Go kväll i stugan!!

Fredag och det känns i kroppen kan jag lova, mycket att stå i både hemma och på jobbet.

Nu har Ängla gått in i vecka 2 och (Dag 10) i sin dräktighet och tycker nog att hon förädrats lite i sitt sätt. Hon har också gått ur sitt löp nu och hon är ganska trött. maten har börjat intressera henne lite mer nu än vanligt och jag är nöjd med att hon äter med denna aptit, Ängla är en av få golden jag känner som inte är hysterisk i mat inte det att hon är kräsen utan hon tycker inte mat är viktigt. Men som sagt just nu är det gott tycker hon. Hon har tom börjat tigga och det hör inte till vanlighetrna.

Fick Änglas Viltspårs championat protokoll idag och hennes kritik den ligger under viltspår på hennes egen sida.

Vi har haft felera valpköpare som hört av sig och nu i skrivandets stund har vi 6 besök inplanerade framöver tills valparna beräknas komma. En del är Maali valp spekulanter och en del har Ängla som favorit. 

Mallan dag 8 och 14

Zogoterna passerar långsamt genom äggledarna och når livmodern tolv till sexton dagar efter befruktning.

Detta händer under veckan som kommer inne i Ängla

Men nu önskar vi er ef fortsatt fin helg

Kram Ängla och Eva

**********************************************

18/11-2014

Hej igen, inte länge sedan jag skrev nu men idag är det dags för Änglas 1:a herpes vaccinering. Vi kan bara hoppas att allt kommer gå bra, ett fåtal tikar kan få en allergisk reaktion men det har varken hennes mamma eller vår andra tik fått så jag tror det skall gå bra.

Ängla har idag gått sin första hela vecka och är idag på (Dag 7) i morgon går hon in i vecka 2 och ännu märks det ju inget på henne. Hon är ju först föderska så det skall inte märkas så mycket på henne förrän i vecka 4-5 utseende mässigt. Men spännande är ju när det är dags för henne att nå dag 21 då en del tikar kan bli illamåående när äggen sätter sig i livmodern. de dagarna är jag extra försiktig med tikarna så de inte stressar upp sig utan bara mår bra, men det är ännu några dagar dit.

Men som sagt idag herpesvaccinering, här nere kan ni läsa lite om varför.

Önskar er alla en fin dag.

Kram Ängla och Eva

 

Dödligt för nyfödda

Hos nyfödda valpar är smitta med herpesvirus förödande. Smittan förs över från tiken under dräktigheten, vid valpningen via blåsor i könsvägarna eller via nässekret efter valpningen. Orsaken till att just unga valpar blir så sjuka är bland annat att valpar som är yngre än två till tre veckor inte förmår reglera sin kroppstemperatur och därför lätt får lite undertemperatur. Låg kroppstemperatur gör det möjligt för herpesvirus att spridas från mun och svalg in i blodet och orsaka en allvarlig infektion i många organ. Vanligtvis dör alla valpar i en smittad kull. Valparna blir slöa och slutar dia. De gnäller och ömmar ofta över buken. Ofta ses ett tjockt näsflöde och små blödningar på slemhinnorna. I slutstadiet, som vanligen inträffar inom två dygn från de första symtomen, “paddlar” valparna med benen och kan få sträckarkramper.

En del valpar överlever det akuta stadiet, men får ofta bestående centralnervösa skador. Diagnosen ställs med hjälp av obduktion där typiska punktformiga blödningar och gråaktiga fläckar (anhopningar av inflammatoriska celler) ses i de flesta organ. Smittan kan ibland överföras från tiken till fostren under dräktigheten och kan då orsaka abort eller dödfödsel. Detta sker troligen främst när tiken nysmittas under dräktigheten. Det finns experimentella studier som visar att risk för fosterdöd och abort är störst om tiken smittas med herpesvirus i mitten eller slutet av dräktigheten.

***********************************************

16/11-2014

Ja ytterligare 2 dagar har nu gått sedan sista paningen och Ängla är på (Dag 5) och har snart gått sin första vecka av 9 stycken.

Enligt valpningsboken så händer detta.

Mellan dag 1 och 7

Äggen (zygoterna) genom går en intensiv celldelning i äggledarna under de första dagarna efter befruktning

Dagarna har gått så fort tycker jag, vi har ju redan haft en valpköpare på besök och så kul att få träffa och lära känna ny personer.

Ängla mår jätte bra har ytterligare några dagar kvar i sitt löp innan det är slut.

Nu önskar vi er alla en fortsatt fin kväll och vecka.

Kram Ängla och Eva

**********************************************

14/11-2014

Idag är det (Dag 3) sedan Ängla parades första gången, alltså i onsdags. Dagarna har gått fort och idag var det dags för Ängla att paras en andra och sista gång.

Både Ängla och Totte var på G och det blev ännu ett kanon häng på 30 minuter.

Så nu är det bara att VÄNTA VÄNTA och åter VÄNTA!!

Ängla ligger nöjd och sover i soffan i sin favorit ställning på rygg.

Tänkte passa på att ta en bild på hennes tuttar idag, för jag tänkte vi skulle följa de lite framöver det är ju ett av tecknen man tittar på eferhand som veckorna går och de mörknar och blir större men man glömmer snabbt hur de såg ut innan parning.

Nu önskar vi er alla en fortsatt fin kväll och helg.

Kram Ängla och Eva

**********************************************

12/11-2014

Idag har vi varit och parat Ängla med Totte hos Åsa på kennel Sunny Delight’s i Steninge.

(Dag 1)

Känns lite konstigt att redan skriva det då hon ju bara är på dag 11 i sitt löp.

Nåväl vi hade bestämt med Åsa att vi skulle träffas hemma hos henne i Steninge vid 16-tiden och efter lite felkörning så kom vi fram till slut. Totte satt utanför huset och väntade så där efterlängtat, och Ängla hon var lite nyfiken och possitiv.

Åsa tog Ängla och Totte och gick undan en liten bit, vi blev lite förvånade eftersom de andra gånger vi varit och parat så har vi fått hjälpa till men det fixade hon så kanon bra själv ropade efter ett litet litet tag att nu kunde vi komma och där hängde de, så enkel hon var att para sa Åsa och det gjorde mig så glad samt att veta att då var hon mogen. Sedan hade de ett ordentligt häng och så nöjd var både vi och Ängla efteråt..

Så härligt att det fungerade även denna gången och att Ängla var lika lätt att para som sin mamma.

Kan säga att vägen hem gick så lätt.

Nu sover hon så gott och det skall vi med göra.

Kram Ängla och Eva

**********************************************

10/11-2014

Hallå där ett tag sedan jag skrev här i Änglas dräktighetsdagbok, nu händer det inte så mycket mellan 1:a löp dagen till själva parningsdagen.

Men efter att vara lite misstänksam bollade jag med uppfödare kollegor och hanhunds ägaren om att nog ta ett progresteron prov några dagar tidigare än torsdagen så tog vi det i dag på dag 9 i Våxtorp

Sedan var det bara att susa vidare till Halmstad med blodprovet.

Och så var det bara att vänta, vänta och påminnelse till vet kliniken kom det efterlängtade smset.

Oj oj oj…..

9,7nmol/l på dag 9 redan om man räknar från den dagen jag så lite mer blod och och dag 10 om man rälknar från den dagen jag bara såg en liten droppe riktigt blod.

Progresteron prov tar man för att få reda på när och im hon har ägglossning, vid ägglossning då ligger progg provet på ca 15 nmol/l

och när det är som bäst att para ligger den mellan 15-35 nmol/l.

Så nu blir det till att omplanera och förhoppningsvis så blir det parning på onsdag kväll..

Återkommer…

Kram Ängla och Eva

**********************************************

5/11-2014

Ännu är inte Ängla lika fjollig som sin mamma, man märker skillnad på dag 4 och 11 kan jag lova.  Dagarna rinner iväg och nu när man har fått Ok på de hanar man valt och alla prover på de är ok då kan man bara slappna av och invänta provtagningen nästa torsdag på dag 12 i hennes löp.

Nu börjar intresset för Änglas valpar också visa sig, har ju en familj som hälsat på redan som vänta och hoppas.

Men nu önskar vi er alla en fin kväll så hörs vi framöver

Kram Ängla och Eva

**********************************************

2/11-2014

Idag kan jag säga att idag löper vår ” Mingla” vår lilla prinsessa,(Dag 1) så roligt men samtidigt så nervöst då hennes mamma också löper och skall paras drygt 1 vecka innan henne. Har börjat ge Ängla samma mat som mina andra tikar får från dag 1 tom Dag 42.

 Hon får detta nu och hon tycker om sin mat.

Kommer under morgon dagen att beställa tid till Blodprov alltså Progresteron (progg prov) i Våxtorp. Detta får vi svar på samma dag för vi kör det till Halmstad.

Ja det var det hela för denna gången.

Massa varma kramar Ängla och Eva