Cream of Pearl's - Uppfödare av Golden Retriever och Cocker Spaniel

Dräktighets dagbok G-Kullen

 

      G-KULLEN       

Då var det äntligen dags att börja skriva på en ny dräktighets dagbok, denna gången är det vår egen uppfödda Elsa, Amys dotter från Gift-kullen.

Som ni förstår av flaggorna så kommer vår kärleks resa gå till vårt grannland Danmark denna gången.

Hoppas ni skall finna även denna dagboken givande och spännande att följa. Och som vanligt så ligger senaste/nyaste inlägget överst i dagboken.

VARMT VÄLKOMNA ATT FÖLJA ELSAS RESA !!

 ************************************************************** 

Torsdagen den 3 december 2015

Uppdatering Torsdag kväll

Då så har våra små nya pärlor kommit <3<3

Elsas_valpar

9 underbara små pärlor hälsar vi välkomna till oss!

Nu slutar denna dräktighets dagboksresa och Valp dagboken tar vid..

Välkomna till 8 nya veckor framöver

Elsa och de 9 Pärlorna

###############################

Torsdag morgon

( Dag 62 ) efter första parningen Elsa har haft en tuff riktigt tuff natt i natt

Elsas vatten gick kl 7.20 och tror minsann hon börjar krysta lite smått nu så

BYE!!!

**************************************************************

Tisdagen den 1 december 2015

Dag 60

Ja natten har varit lugn, Elsa mätte runt magen 93cm i morse. Tempat henne mindre men märker att hon har det jätte tufft nu. Hennes temp ligger på 37,6 och hon ville inte äta frukost mm så det blev lite hönekraft buljong på då gick det ner 1,5dl.

Hon sover mycket och är för sig själv eller med oss. Nu får hon inte vara själv utan vi är med henne i stort sett hela tiden.

Nu kommer jag vänta med att uppdatera till det händer lite mer.

SÅ kram på er Elsa och Eva

*************************************************************

Måndag morgon den 30 November 2015

Uppdatering kväll

I dag har dagen sett ut som så här, Elsas tempades kl 11,30 av min man och den visade då 37,7 och allt var lugnt. Sedan kl 14,30 tempades hon igen av Alexandra och då låg tempen på 37,2 har sovit mycket idag . I kväll när jag kom hem från jobbet  tempade jag henne kl 18,30 då låg den på 37,1 och hon ville inte äta sin kvällsmat trots gräddfil på. Ett par tuggben små gick dock ner. Hon sover fortfarande och det lär hon behöva.

I kväll skulle vi haft besök av en fodervärd till Elsa valpen fick dock avboka det vågade inte detta. Men snart hoppas vi.

I dag har Thomas tagit fram allt som kan behövas inför komma skall, våg, handdukar, block och penna mm mm…

Och själv har jag satt på Hönan på svag värme och långkokning. Kraften skall hjälpa hennes energi.

     ELSA_KRAFT

Så nu är det bara att VÄNTA.

Höres kram från oss

###################

God morgon

Efter att ha haft en tuff natt i blåstens tecken, så ville inte Elsa äta alls med någon ordning trots ägg gulan. Till sist åt hon 2dl.

Tyckte Elsa var så kall i “kroppen” så det blev en temp nu på morgonen.

Kl 8.30 låg hon på 37,1 alltså har hon en dipp nu och när Alexandra kommer hem vid 11 kommer hon tempa henne igen för att se om hon ligger kvar eller är på väg upp.

Här kommer en bild på temp kurvar inför tikens valpning.

tempkurva

Så nu får vi se vad som händer framöver.

Elsa är idag på (Dag 59) och en valpning kan ske naturligt mellan dag 58-63 lite beroende på hur många valpar det finns samt när man parade i löpet.

Vi har också klippt hennes mage, svans och rumpa.

Ännu är hon lugn sover mycket vilar sig i form kan man säga.

Uppdaterar när jag vet mer då tillfälligt i bloggen

Kram Elsa o Eva

**************************************************************

Söndag kväll den 29 november 2015

Advent 1

1:a advent

I kväll så sitter vi här inne i stugvärmen medans Gorms vindar ökar i styrka ute och regnet piskar mot rutorna. Efter att ha jobbat många timmar under gårdagen samt natten så har dagen varit LUGN. Vi har bara varit och haft det skönt har bäddat för mig och Elsa i valprummet och nu vilken dag som helst flyttar vi in.

I dag har jag tempat Elsa för att börja vänja henne lite smått. Gick jätte bra hon låg på 37,8 och det är ju normalt. Mätte henne med och idag på (Dag 58) efter första parningen och måttbandet visade (91cm) så ännu så växer den lilla magen.

Elsa har också fixat sig ett eget bo, för valplådan är inte i hennes smak.

Elsas_hal

Nu önskar vi er alla en god natt i stormens framfart

**************************************************************

Torsdagen den 26 november 2015

God morgon på er alla!

I dag är det regnigt och rått ute, med inomhus råder det aktivitet bland julsakerna och även nu julens brunkål som är gjord.

Elsa växer sakta men säkert och nu är det mycket sovande för damen. Hon vill vara nära hela tiden och de andra till och med Alizhia och Signe respekterar detta och låter henne vara ifred. Det börjar även bli ont om plats i magen så vi blandar upp de 2dl med något gott varje mål nu. bla då på morgonen då det är ägg gula i maten.

Idag på (Dag 55) mätte jag henne och då visade måttbandet (89,5cm) och har ju 8 dagar kvar innan valpning.

ELSA_vecka8

Detta har hänt under den gångna veckan:

Vecka 8

Livmodern är nu mycket stor och fostren kan röra sig tämligen fritt i fosterhinnorna. Fostren är nu ca 15cm långa.

Och detta kommer att hända i veckan som kommer.

Vecka 9

Fostren är mellan 16-18cm långa när de föds. De är ordentligt behårade, ögonen är slutna. Så gott som hela skelettet är förbenat.

Lite spännande att tänka sig vad som sker där inne nu denna veckan.

I går var vi och köpte höna till kraften, och den ligger nu i frysen.Den skall kokas sönder fullständig i massa vatten som blir till buljong som Elsa kommer få med lite druvsocker när det blir tufft vid valpningen. man tar bort benen och skinnet och soppar sönder köttet i buljongen.

Elsas_hona

Vi har också skurat färdigt valprummet och satt upp valplådan,

Elsas_lada

Så nu önskar vi er alla en fin helg framöver

Kramar Elsa och familjen

**************************************************************

Tisdag morgon den 24 november 2015

Ännu en dag ligger oss bakom och en ny ligger framför oss..

I dag är Elsa inne på (Dag 53) hon har verkligen det tufft nu lill tjejen. I natt har hon haft ordentliga förverkar och ögonen är alldeles rödsprängda stackare…

Nu har Elsa bara 10 dagar kvar i sin dräktighet om hon nu går hela vägen, en tik går i normal sätt mellan 58-63 dagar beroende på hur många valpar där är samt när i parningen hon var mest mottaglig.

Igår var Hampus hos veterinären och hon fick sin 2:a herpes vaccinering passade då även på att väga henne. När vi var och tog progesteron provet på henne innan parningen vägde hon 26kg, då hade hon ju varit lite kinkig med maten under början av löpet. Nu igår då hon vägdes hade hon gått upp till 35,7kg och jag kan lova hon inte är “mat” tjock utan bara en STOR mage. Men enligt veterinären på ultraljudet fanns det ett rejält gäng små där inne så det är ju med rätta dock är ju Elsa som sin mamma en liten tik så det är bara en stor MAGE. I dag har jag börjat ge henne en ägg gula till frukost, och vipps slank maten ner utan krusiduller..

Tänkte som jag brukar berätta med detta inlägget hur jag gör när vi brukar välja ut valp till respektive familj. Brukar berätta det för många undrar.

Och som sagt ingen blir lova en valp förrän vi träffats. Jag sätter gärna upp er på valp listan.

Tänkte på det där med val av valp i framtiden, eftersom det finns vissa så många olika sorters valpar i en valpkull så har vi precis som många andra kennlar gjort valet att vi väljer valp till våra spekulanter. De som har ett ord med i bilden det är de som har uppfödning och tänker ha valpan i utställnings syfte och att använda i avel. Men för de ”vanligt älskade” valparna väljer vi. INTE på grund utav att vi vill leka bäst utan enbart därför att vi under 8 veckor lärt känna valpen i sin helhet och att vi ju vet hur valpens mamma och pappa är i sättet. En valp som vi vet att det planeras för ett aktivt liv ger vi ju inte en familj som har barn och vill ha lite lugnare och ”sävligare” typ av hund. Eller en familj som bor i lägenhet som har ett vanligt jobb ger vi ju inte en hund som är riktigt aktiv i sitt sätt. En familj som vill hålla på med utställning får ju inte en valp som inte är exteriört bra. För kanske just den dagen då just DU kommer och hälsar på har kanske valpen haft en riktigt lugn dag och så är det full fart på den eller den kanske har haft en aktiv och rolig dag och sover som en stock då just när du kommer.

Nå det var det hela för idag, i morgon skall det mätas igen och hönor skall köpas in för “kraft” koket till valpningen.

Må så gott

Elsa och Eva

**************************************************************

Hej mitt vinterland nu är jag här !!!!

Söndagen den 22 november 2015

IMG_2117.JPG

Elsa älskar att leka så även i snön.

I natt kom så vinterns första snö, och det var ordentligt. Hundarna ville ut redan en runda i natt, och eftersom jag ändå var vaken som höns mamman jag är då dottern var ute på vägarna under natten fick de gå ut vilket sedan gjorde att det var lögn i rent ut sagt helskotta att få in vissa av de speciellt Alizhia som det var första snön för som vuxen. Men sedan frukost så har de varit ute nästa hela dagen så även Elsa.

Idag är Elsa på (Dag 51) och magen mätte (86cm) så ytterligare en cm har den ökat i omfång.

Elsa äter nu 3ggr om dagen och jag har ökat ytterligare en dl i mängd, precis som sin mamma är det inte slänga i sig maten utan det får trugas lite. Men ännu så går det utan lite gotter i men är hon som sin mor så kommer jag snart få börja med det. Elsa är ju en liten tik så hennes parnings vikt var 26kg inte mycket. Hennes mage är stor och det börjar bli otympligt svårt att ta sig upp i soffan utan fart. Hon har redan börjat få en del förvärkar det märker jag på att hennes ögonvitor börjat bli röda och hon pustar och stönar mycket. Har svårt att komma till ro vissa stunder.

I dag har vi haft 2 familjer på besök, den ena är intresserad av tikvalp medan den andra önskar en liten hane. Så roligt att träffa nya förväntansfulla familjer.

I morgon skall Elsa få sin 2;a herpes vaccinering och då skall vi väga henne med.

I morgon fortsätter julstöket för i veckan skall vi skura valprummet och montera valplådan.

Men nu önskar vi och Elsa er alla en GOD NATT

Elsa_sova

**************************************************************

Fredagen den 20 november 2015

Elsa_7v_kok

ÄNTLIGEN är hon här hemma hos oss våran Elsa <3<3<3

Ja för idag på (Dag 49) har var vi uppe hos Johanna och hämtade hem vår Elsa, och nu skall hon vara här i 10 veckor. Veckorna har gått så fort för nu har Elsa gått 7 veckor av sin dräktighet, Det har hänt under den gångna veckan.

Vecka 7

Fostren är nu 10cm långa. Livmodern fyller stora delar av buken. Vid den här tiden brukar fostren vara så starka att man kan känna och senare också se fosterrörelser genom bukväggen.

Ja som sagt idag hämtade vi hem henne och hennes lilla mage. Det gick jätte bra med de andra 6 hundarna vilket vi trodde det skulle göra med. Hon fick landa med ett gott ko öra tillsammans med de andra och bara mysa. I kväll när det var matdags var det lite oro i kroppen på henne så det blev halva mängden mat bara, får se om det är dags att börja ge henne mindre mål och fler tillfällen. Magen är så fin och spenarna har verkligen blivit större.

Elsa_mage_7v

Mätte henne även i kväll ( 85cm ) och det var lite speciellt att få mäta henne själv..

Just nu ligger hon här bredvid mig i soffan medans matte tittar på Aidensfield och tycker nog det är lite tungt.

Det var det hela för idag, ses snart igen..

Kramar Elsa familjerna

**************************************************************

Tisdagen den 17 november 2015

Tisdag morgon hos oss alla!

Klockan är nu strax efter 7, Sitter här och försöker förstå att om några dagar kommer äntligen vår Elsa hem till oss och sin mamma Amy för att bo in sig och sin “lilla” mage i sitt valprum och valplåda.. Resten av flocken känner hon ju sedan innan, dock denna gången med dräktighets hormoner med i bilden. Alltid lite nervöst men samtidigt spännande. Valplådan är ned tagen från vinden och skall i helgen tillsammans med rummet total skuras innan den sätts upp.

Valplåda

En bild från tidigare på hur den ser ut uppmonterad.

Idag har Elsa gått in i (Dag 46) och i går fick jag lite fina bilder från Johanna och Elsas mage.

ELSA-7v 

Ser ni magen som putar ut !!! <3<3<3

Känns så otroligt att detta bli vår 3:e generation på Amy..

ELSA_Mage

Klia magen, alla mina tikars favorit göra…

Johanna hade även mätt Elsas mage som nu visade (80,5cm) snart 20cm sedan första mätningen.

Eftersom vi bestämt oss för att behålla en tikvalp på foder från Elsa så börjar nu letandet efter den perfekta familjen.  Hemma kan vi tyvärr/turligt nog inte ha fler man måste ju ha tid för alla.

Tänkte visa er vad jag skrev i Amys dräktighetsdagbok då hon väntade Elsa och hennes syskon…

#############################

Onsdagen den 26 December 2012

God fortsättning på julen skall jag väl säga.

Ännu ett par dagar har gått och Amy är nu inne på (Dag 46) och jag har mätt del lilla magen igen och denna gången mätte måttbandet hela 85cm och har alltså ökat 3 cm sedan jag mätte henne sist. Man nästa ser från dag till dag hur det växer och att det blir jobbigare och jobbigare för henne speciellt att hoppa upp i soffan eller i sängen. Hon hänger fortfarande på i bra takt på de dagliga promenaderna även om hon inte travar rundan runt.

#######################

Om ni vill fortsätta läsa vad som hände, gå in under “Gåvo” kullen

Nu önskar jag er alla en fortsatt fin vecka.

Kramar Elsa familjerna

***************************************************************

Fredagen den 13 november 2015

Idag har Elsa gått  (42 Dagar) bara 20 dagar kvar !!!!

Vecka 6

Fostren är nu ca 7cm långa och man kan se att delar av rörbenen har börjat att förbenas.

Pälsen börjar växa runt dag 45.

Ja och då har hon ju gåt sina 6 första veckor. Alltså bara 3 veckor kvar.

I dag kom det ett mätar sms från Johanna, Elsa var (77 cm) hon verkligen har formligen exploderat de sista dagarna och nu syns det när hon ligger ner på sidan. Snart kommer Johanna att få känna de första foster rörelserna.

Vi har också införskaffat 2 nya filtar till de små, och självklart blev det en med danska flaggan på när vi såg den.

filtar

Och så blev det en med ekollon som var så fin i sina mönster.

Om en vecka då kommer Elsa äntligen hem till oss, och i helgen kommer jag stor städa hela valprummet samt ta ner valplådan från vinden. Blir den nya lådan vi gjorde till den förra kullen, den har högre kanter.

Söndagen den 22/11 kommer det 2 stycken nya valp familjer på besök. Så roligt och förväntans fullt.

Nu önskar vi er alla en fin kväll

Kram Elsa

***************************************************************

Söndagen den 8 november 2015

GRATTIS PÅ FARSDAG alla pappor!!

I dag fick jag ett sms av Johanna, hon precis som jag är så glad över Elsas dräktighet att hon mäter henne utan att jag ber henne om det 🙂

I dag var Elsa (71,5cm) hon har snart växt 10cm sedan första gången jag mätte henne. Och idag är ju Elsa på (Dag  37) och hon har ju gått mer än halva tiden. Nu har vi också börjat planera in valpköpare besök, så roligt att träffa nya förväntans fulla valpköpare.

Snart dags att ta ner valplådan från vinden och samtidigt åker jul sakerna ner också.

Önskar er alla en fortsatt fin kväll

Kram Elsa familjerna

****************************************************************

Fredagen den 6 november 2015

YIPPPPPPPIIIIII !!!!! HURRRRAAA !!!

Vilken underbar morgon det blev i går då jag hade tagit beslutet att göra ultraljud på Elsa.

Vi har ju faktiskt både jag och Elsas matte Johanna varit lite tvivelaktiga om det fanns valpar inne i Elsas lilla mage då hon inte växt något tom dag 32 samt att hon inte visat tecken på illamående. Så vi fattade ett snabbt beslut och det blev ultraljud istället för röntgen.

Sagt och gjort strax innan 8 var jag uppe och hämtade Elsa hos Johanna och redan då såg jag att hon var dräktig, riktigt rosa spenar och en underbar liten liten kula när hon stod upp på bakbenen <3<3<3

Så på Dag 34 så var vi i Våxtorp hos Kristina och gjorde ultraljud.

Började med att raka den lilla magen

Elsa_Ultra_mage

Sedan var det dags för själva ultrat…

Elsa_ultra_1

Och här ser ni 2 små foster klart och tydligt, man såg de små hjärtanen slå <3<3<3

Efteråt fick Elsa följa med mig till jobbet tills matte Johanna hämtade henne efter öppna förskolan. Då passade jag på att mäta den lilla magen med och nu var det (68 cm) hon har alltså ökat 4cm.

Elsa_affären

För idag är ju Elsa på (Dag 35) och går nu in i vecka 6 så nu skall vi börja förbereda så mycket vi kan inför julbestyren här hemma innan Elsa kommer till oss om ca 2 veckor. Låter långsökt men som ni vet jobbar jag som florist och har en hektisk period framöver. Men den 15 och den 22/11 har vi planerat in för de som vill komma på besök. Den 22:e är Elsa hos oss.

Detta har hänt denna veckan enligt Valpboken…

Vecka 5

Embryot liknar nu en hund och kallas för foster. Ett beagelfoster som är trettiofem dagar gammalt är ca 35mm långt. Fostren har utvecklade ögonlock som täcker ögonen, och ytteröronen som täcker öronöppningen. Man kan också avgöra könstillhörigheten. Förbening sker av bröstben, bogblad och revben. Fosterblåsorna har nu också blivit så stora att de fyller ut hela livmodern så att denna får ett mer jämntjockt utseende.

I går började jag lägga över henne på denna maten för from dag 42 skall hon äta enbart den. Den äter hon och valparna ett bra tag sedan.

1_197501_rc_maxi_starter_2

Nu önskar jag er alla en underbar helg !!!

Och glöm inte FARSDAG på söndag.

Kramar

Elsa, familjerna och de små där inne..

****************************************************************

Tisdagen den 3 November 2015

November…..

Ja då har vi kommit in i förberedelsernas månad inför julen. En del av er vet att jag jobbar som florist och vi driver en egen blomsteraffär med tillhörande växthus. Så nu väntar det mycket jobb framöver.

Idag har Elsa gått in i (Dag 32) och eftersom det är så svårt för mig att säga om jag tror eller känner som jag gjort med mina andra hemma boende tikar om hon visar tecken på dräktighet så har jag tagit beslutat om att göra ett ultraljud på henne. På det sättet får både Elsas familj, jag och alla mina valp spekulanter veta om de kan förvänta sig en liten efter jul. Elsa är ju en ganska lång och smal tik samt att detta blir hennes första kull.

Så tid är beställt för ultraljud på torsdag i Våxtorp, så håll alla tummarna

Kram Elsa och familjerna

***************************************************************

Lördagen den 31 oktober 2015

Ja då var det oktober månads sista dag och Alla Helgon Dag en vacker helg för de som vi saknar men som inte längre finns ibland oss.

45690804-EeB9t

I kväll har jag pratat med Elsas Johanna i telefonen, kändes så bra efter en tuff vecka då jag varit sjuk sedan lördags natt. Har lämnat in prover som jag väntar in svar på.

I dag har ju Elsa gått 4 av sina 9 veckor, och nu är i dag inne på (Dag 29) och då betyder det att hon snart gått halva sin dräktighet på 63 dagar.

Hennes midjemått är fortfarande det samma och det skall det ju vara. Hon sover mer säger Johanna och är lika kontakt sökande. Annars är hon pigg och glad.

Johanna tog en bild på hennes spenar idag, spännande att se de och med min inbillning så visst har de ändrat lite på sin färg till en aning mer rosa eller hur….:-)

Elsas spena

Vecka 4

Livmodern är markant förstorad. Embryot är 17-27mm. Första förbeningen ses på huvudbenen. Ögonen syns tydligt och man anar öronens plats liksom de båda spenraderna. Vid bukpalpation är fosterblåsorna ovala och cirka 25 mm stora.

Spännande spännande eller hur??

Önskar er en fortsatt fin helg.

Kram Elsa och familjerna

****************************************************************

Lördagen den 24 oktober 2015

Go kväll alla, ytterligare en vecka och 5 dagar sedan jag skrev här sist. I dag är Elsa på (Dag 22) i sin dräktighet.

20dagar

Detta är en bild som är tagen då embryot är 20 dagar gammalt, en fantastisk bild.

Rapporten från Johanna var att Elsa fortfarande mår kanon och är pigg, äter bra och är fortfarande mycket kontakt sökande. Johanna mätte henne i torsdag då var hon 64,5cm och har varit så sedan hon slutade löpa och efter att hon börjat äta igen efter matvägran då hon startade sitt löp.

 Vecka 3

Zygoterna fördelar sig jämnt mellan livmoderhornen och fäster vid livmoderväggen (implantationen) nitton till tjugo dagar efter befruktningen. Livmodern är lindringt förstorad och fosterblåserna är tydligt åtskilda från varandra. Embryot som ännu bara består av ett antal celler är cirka 5mm långt. Vid palpation av livmodern är fostrerblåsorna runda och ungefär 12-15mm stora.

Det är fler och fler som anmäler och visar sitt intresse för Elsas valpar vilket gör oss så glada. Spännande att lära känna nya människor.

Vi har bokat tid för röntgen och 2:a herpes vaccineringen till den 20/11 och om allt är som vi tror och hoppas så kommer Elsa följa med oss hem för att bo in sig i sin låda och sitt valp rum. Sedan kommer hon bo här tillsammans med valparna till de är 8v och skall flytta till sina nya familjer.

Nu blir det inte mer för denna gången, på återseende.

Kramar Elsa och familjerna

***************************************************************

Måndagen den 19 oktober 2015

Måndag kväll och det är (Dag 17) i Elsas dräktighet. Idag och i ca 5 dagar framöver så är det ju den första av de känsligaste perioderna i dräktigheten, så idag skickade jag ett sms till Johanna och berättade det för henne och självklart får jag ett så fint sms..

-Aha bra att veta. Då skall vi pyssla om henne lite extra nu…

TACK Johanna för all hjälp och för ditt tålamod med mig.

Fick bla denna fina bilden på henne från i helgen.

IMG_1846.JPG

Önskar er alla en fortsatt fin kväll..

Kram Elsa och familjerna

***************************************************************

Fredagen den 16 oktober 2015

(Dag 15)

Då har Elsa gått två av sina nio veckor.

Pratade med Johanna i kväll och Elsa har börjat äta sin mat med glädje igen vilket resulterat i att hon ökat lite i omfång hela 4cm som vi tror är efter löpet och allt hon kommer över som är tänkt till hönorna de har. Hon är riktigt hungrig nu. En annan sak som hon börjat med det är att sova i Johannas säng i natt tom vaknade Johanna av att hon sov med huvudet på hennes kudde och under täcket vilket ALDRIG har hänt tidigare.

Så Johanna tror att hon är dräktig för hon har ändrat sig i sitt sätt hur kan hon inte förklara bara att hon gjort det.

Kullen har också kommit in på Goldenklubbens valphänvisning.

ELSAS_Hanvisnning

Vecka 2 enligt Valpningsboken!

Zogoterna (äggen) passerar långsamt genom äggledarna och når livmodern tolv till sexton dagar efter befruktning. 

I morgon är ju Elsa inne i (Dag 16) och då kommer äggen vara uppe i hennes livmoder, sedan dröjer det ytterligare några dagar innan det är dags för de att fästa sig och då skall hon ju inte utsättas för något som kan stressa upp henne i onödan.

Ett annat tecken man kan hålla lite koll efter är vid 2,5 till 3 veckor efter parning kan det komma en gråvit luktfri flytning.

Ytterligare valp spekulanter har hört av sig, och nu är det ett gäng tingade. Så roligt vi har bla en familj som väntat sedan förra kullen vi hade alltså snart i 1 år. Så nu hoppas vi att de äntligen skall få sin älskade efterlängtade familjemedlem.

Önskar er allt gott och en underbar helg.

Kramar Elsa och familjerna

****************************************************************

Måndagen den 12 oktober 2015

Nu har det gått ytterligare några dagar och Elsa är i dag på (Dag 11) av 63 i dräktigheten och i dag har jag träffat Elsa och hennes matte Johanna. Johanna berättade att hon slutat löpa men att hon fortfarande var svullen därbak. Jag visade Johanna hur hon skulle mäta Elsa framöver för att se hur hon växer. I dag var hon 62cm strax bakom revbenen. Sedan pratade vi lite om hur Elsa var och hur hon mått dessa dagarna sedan parningen. Johanna tycker att hon blivit mer tillgiven. Hon som aldrig brukar sova i närheten av Johanna sover bredvid henne varje natt nu. Hon som varit lite pipig med sin mat äter allt från maten till det Johanna slänger ut till fåglarna.

ELSA_Herpes

Sedan var det dags för mig och Elsa att åka in till veterinären Erik i Markaryd och vaccinera henne mot Herpes, den 2:a av 2 sprutor under dräktigheten. Den andra får hon strax innan beräknad valpning samtidigt som vi kommer röntga henne för att se om och hur många små det finns där inne. Blev ett godis ben medans vi väntade.

Lite info kommer här om varför jag herpes vaccinerar.

Dödligt för nyfödda

Hos nyfödda valpar är smitta med herpesvirus förödande. Smittan förs över från tiken under dräktigheten, vid valpningen via blåsor i könsvägarna eller via nässekret efter valpningen. Orsaken till att just unga valpar blir så sjuka är bland annat att valpar som är yngre än två till tre veckor inte förmår reglera sin kroppstemperatur och därför lätt får lite undertemperatur. Låg kroppstemperatur gör det möjligt för herpesvirus att spridas från mun och svalg in i blodet och orsaka en allvarlig infektion i många organ. Vanligtvis dör alla valpar i en smittad kull. Valparna blir slöa och slutar dia. De gnäller och ömmar ofta över buken. Ofta ses ett tjockt näsflöde och små blödningar på slemhinnorna. I slutstadiet, som vanligen inträffar inom två dygn från de första symtomen, ”paddlar” valparna med benen och kan få sträckarkramper.

En del valpar överlever det akuta stadiet, men får ofta bestående centralnervösa skador. Diagnosen ställs med hjälp av obduktion där typiska punktformiga blödningar och gråaktiga fläckar (anhopningar av inflammatoriska celler) ses i de flesta organ. Smittan kan ibland överföras från tiken till fostren under dräktigheten och kan då orsaka abort eller dödfödsel. Detta sker troligen främst när tiken ny smittats under dräktigheten. Det finns experimentella studier som visar att risk för fosterdöd och abort är störst om tiken smittas med herpesvirus i mitten eller slutet av dräktigheten.

Denna vaccineringen är ju en valfri sak för oss uppfödare men jag har valt att göra det på alla mina tikar.

Önskar er alla en fortsatt fin kväll och vecka

Kramar Elsa och familjerna hennes

***************************************************************

Fredagen den 9 Oktober 2015

I dag är det en vecka sedan vi styrde kosan till grannlandet Danmark och idag är Elsa på (Dag 8) i sin dräktighet och har då gått sin första vecka av 9.

Självklart kommer vi att matcha Elsas dräktighet med

valpningsboken

Valpnings boken

 Precis som vi gjort i de andra dräktigheterna, detta har hänt under hennes första vecka enligt boken.

Vecka 1

Äggen (zygoterna) genomgår en intensiv celldelning i äggledarna under de första dagarna efter befruktning.

Och vad händer annars framöver ? jo vi har ju bokat tid för Elsas första herpes spruta,  Så på måndag eftermiddag åker vi upp och hämtar Elsa för vaccinationen. Denna gången slipper vi åka ända till Våxtorp utan vi kan göra det i byn här hemma.

Vi har också börjat boka besök för valpköpare. Spännande spännande…

Vi kommer också för skojs skull att mäta henne runt magen, eftersom jag inte kan göra det lite när jag vill med henne får jag passa på när tillfälle ges.

Önskar er alla en fin helg

Elsa och familjerna

***************************************************************

Måndagen den 5 Oktober 2015

Tänkte här berätta om hela vår Danmarks helg, med start från fredag eftermiddag.

Men vi börjar från början.

Fredag den 2/10 klockan är 13 och jag slutar jobbet några timmar tidigare eftersom jag inte hade möjlighet att vara ledig hela dagen då vi hade en begravning som jag var tvungen att köra ut till kyrkan (jag jobbar ju som florist)

Men så när klockan blev 14 så var bilen packad Elsa på G så då gav vi oss i väg. Enligt veterinären och progresteron provets värden så skulle hon ligga runt 25 i värde på kvällen och ca 30 morgonen efter, den optimala parnings dagen.

DANMARK

Öresundsbron

Men när vi efter en fruktansvärt TRÅKIG bilkö på nästa 2 timmar pga av vägarbete samt olycka på andra sidan Köpenhamn så var det fortfarande mycket trafik över stora Bält bron med. Det var först efter vi passerat Odense som det lättade en aning. Och eftersom vi var försenade så begav vi oss direkt till Marianne och Chaos istället för att käcka in och det var LOVE direkt. Och en bar parning på 20 minuter blev det. Och efter en fin pratstund begav vi oss till vår fantastiska stuga. Och där blev det i stort sätt säng gång direkt.

Lördag förmiddag gjorde vi Middelfart osäker och köpte lite presenter till nära och kära, för kl 13 var det dags för date igen, även denna gången blev det en lika lång parning. Nöjda med en så trött Elsa i bilen styrde vi bilen över Lilla Bält för utflykt.

DANMARK_2

Thomas och Elsa gosar på verandan. Och efter det blev det lite ben tuggande för Elsa i gräset medans vi åt själva

DANMARK_3

Söndag morgon lämna nyckeln och bege oss till Chaos och Marianne en sista gång som blev längre än de andra 2 dagarnas parning.

Efter lite kaffe och prat sa vi hej då och började vår resan hem till Sverige igen.  Resan gick mycket snabbare utan bilköer så när kl var 17 var vi uppe hos Elsas familj och lämnade henne där hos de.

Nu så skall vi beställa tid för Herpes vaccinerings spruta nummer 1.

Önskar er alla en riktigt fin vecka

Kram Elsa och familjerna

***************************************************************

Torsdagen den 1 Oktober 2015

I dag har Elsa gått in på (Dag 11) i sitt löp, så i morse åkte jag upp till Johanna och hämtade hem henne för idag kl 08,45 hade vi tid i Våxtorp för blodprov alltså ett progesteron, det var veterinär Kristina som hjälpte oss.

ELSA_VET

Finaste Elsa såååå duktig hon är sa djursköterskan. Hon bara lät henne raka hennes ben och sedan ta det blodet hon behövde ha.

ELSA_VET_PROGG

Blod och remiss tog Elsa och jag med oss och styrde kosan till Halmstad för inlämning på labbet, sedan var det bara att vänta på det heliga SMSet.

ELSA_VET_PROGGSVAR

 för att se var hon var i sitt löp. Och idag har hon ägglossning då hon ligger på 13,7 nmol/l. Så i morgon drar vi på kärleksresa med Elsa.

Hotell bokat, hanhunds ägaren informerad och vikarie till jobbet inkallad. Så efter 13-tiden i morgon packar vi bilen.

Bilen kommer vara nytvättad och ren för idag har….

ALEXANDRA vår dotter tagit KÖRKORT!!!!

Grattis vår prinsessa.

Så nu håller vi tummarna för att allt går bra, på återseende.

Kram Elsa och familjerna

***************************************************************

Torsdagen den 24 September 2015

God morgon !!

Nu har det gått några dagar eller ja Elsa är på (Dag 4) i sitt löp och mår mycket bättre nu. Fick samtal från Elsas matte Johanna igår kväll om att nu äter hon som hon skall igen.

Tänkte berätta lite om Elsas familj, Elsa bor ca 1 mil från oss. Hon bor med familjen Berggren på riktiga landet med 3 andra hundar och MASSOR av andra djur. Elsa är vår foder tik som har varit hos oss regelbundet från tidig valp ålder, så hon är verkligen en i flocken här hemma. 

Elsa var hos oss några dagar i förra veckan då matte Johanna fick en människo-valp en liten Emma som vi VARMT välkomnar i familjen. Vi passade då på att avmaska Elsa inför hennes parnings resa, då det finns gott om att tugga på hemma hos henne.

Ja det var detta för idag.

Kram Elsa och familjerna

***************************************************************

Måndagen den 21 September 2015

I dag på morgonen fick jag äntligen det efterlängtade sms:et från Henrik och Johanna att nu löper Elsa, de hade sett lite lite blod sent på söndag kvällen så vi räknar från i dag som (Dag 1) i löpet.

En tik löper i ca 21 dagar men det så kallade höglöpet då ägglossningen är och sedan ca 1-2 dagar efteråt är det vanligast att man parar. Men det finns inget magiskt datum för ägglossningen, och eftersom vi har en bit att åka och mycket som skall klaffa så kommer vi precis som vid de andra parningarna göra ett progesteron prov på Elsa och vi har beställt provtagnings tid i Våxtorp på dag 11. 

I dag har även Elsa börjat äta den mat mina tikar får när de börjar sitt löp inför parning och 42 dagar framöver.

HT

Detta foder kommer hon äta nu framöver.

Hur mår Elsa just nu då? jo hon har mått lite illa så vi hoppas på att det bättrar på sig.

Önskar er en fin dag