Välj en sida

T-kullens Dräktighets dagbok

Då var ”vår/Mats” fina, snälla och kära Molly parad och valpar väntas förhoppningsvis till alla helgons helgen.

Dräktighetsdagboken kommer uppdateras ca 1 gång/v till vi vet att Molly väntar valpar.

Vackra Molly.

Självklart kommer vi även denna gången att ta hjälp av Valpningsboken vecka för vecka.

___________________________________________

Söndagen den 13/9-2020

Dag 16 i Dräktigheten

Ja då går Molly in i sin 3e dräktighets vecka och när den är till ända då har hon gått 1/3 av sina 9.

Lite tecken som man kan ha koll på så här i början av dräktigheten och speciellt nu när det är hennes första kull är bla att vid 2,5 till 3 veckor efter att hon parats kan det ibland komma en gråvit flytning från vulvan som är helt luktfri.

Annars så mår Molly bra, Mats tycker hon har blivit lite mer kelen och så tigger hon lite mer än vanligt, alltså har Mats fått en mästerkock där hemma.

Detta händer i kommande vecka

Vecka 3

Zygoterna fördelar sig jämnt mellan livmoderhornen och fäster vid livmoderväggen (implantationen) nitton till tjugo dagar efter befruktningen. Livmodern är lindringt förstorad och fosterblåserna är tydligt åtskilda från varandra. Embryot som ännu bara består av ett antal celler är cirka 5mm långt. Vid palpation av livmodern är fostrerblåsorna runda och ungefär 12-15mm stora.

Bad Mats ta en bild på Mollys ena spene så man kan följa med på den och se om den skiftar färg och storlek

Här nere kan ni se en film dock på engelskan från National Geografi en spännande film tycker jag

Många hör av sig om valpar och det är jätte roligt, man svarar på de jag ser men en del har jag hittat och hoppas alla fått svar.

Allt gott till er alla

****************************************

Söndagen den 6/9-2020

Dag 21 / 21 i löpet, sista lördagen.

Dag 9 / 63 i Dräktigheten

Ja då har Molly gått in i sin andra dräktighets vecka. Hon har även slutat löpa.

Nu återgår livet till det vanliga som efter ett vanligt löp. Ännu är allt som vanligt samma mängd mat som vanligt trots hungrig Molly.

Vecka 2

Zogoterna passerar långsamt genom äggledarna och når livmodern tolv till sexton dagar efter befruktning.

Ungefär 8-9 dygn efter befruktningen finns i äggledaren en cellklump kallad morula innehållande 16 – 32 celler.
De första befruktade äggen inväntar de övriga, så när äggen vandrar ner genom äggledaren till livmodern, kommer alla att ha samma ålder..

Allt gott tills nästa gång

****************************************

Tisdagen den 2/9-2020

Dag 16 / 21 i löpet

Dag 4 / 63 i Dräktigheten

Vecka 1

Äggen (zygoterna) genomgår en intensiv celldelning i äggledarna under de första dagarna efter befruktning.

Fick meddelande av Mats, Mollys ägare i går kväll att Molly fortfarande blöder lite och det brukar de göra efter parning fullt naturligt och att hon även sover relativt mycket också naturligt efter både ett löp men framförallt efter att ha varit och parats.

Hon äter med samma glädje som vanligt precis som hon skall.

****************************************

Söndagen den 30/8-2020

Dag 14 / 21 i löpet

Dag 2 / 63 i Dräktigheten

Magmått 69cm

I dag åkte Molly hem till sin familj igen. Men innan hon åkte så gick vi igenom allt från foder och mätning av magen. Vi mätte den som första gång idag

Vikten på Molly var 32 kg hos veterinären då vi tog progresteron provet. Alltid bra att ha koll på den med.

****************************************

Lördagen den 29/8-2020

Dag 13 / 21 i löpet

Dag 1 / 63 i Dräktigheten

I dag gav vi oss av för att göra ännu ett försök att få till en kanon parning. Och efter lite frisering där bak så hjälpte det till för the lover boy att ”komma rätt” och det resulterade i en hängning på minst 20 minuter. Det var så skönt att det äntligt blev till.

Mer info om hennes lover boy kommer senare.

Så i morgon åker Molly hem till sin familj och därför börjar nästa väntan. Det har varit dagar som verkligen gjort att vi fått lära känna Molly och hon har verkligen blivit en del av vår flock.

Om allt går som vi drömmer och hoppas på så kommer det bli valpar runt den 31/10 alla helgons helgen. Och då blir det leverans tidigast annandag jul alltså ca 26/12-20

Men nu går vi händelserna i förväg tar en dag i taget tills vi vet till 100% om det väntas ljudet av små tassar.

Allt gott till er alla.

****************************************

Fredagen den 28/8-2020

Dag 12 / 21 i löpet

I dag åkte vi ner och försökte oss på att para Molly och hennes tilltänkte.

Tyvärr blev det ingen riktig parning av olika anledningar. Själva uppvaknandet mm gick jättebra men det blev ingen hängning och han hade för bråttom ut.

****************************************

Torsdagen den 27/8-2020

Dag 11 / 21 i löpet

Då var dagen för progresteron provet här, vi hade bokat till morgonen egentligen men eftersom Molly varit frisk som en nötkärna hela sitt liv så har hon inte behövt var hos veterinären och ta tex blodprov så vi bestämde att vi ombokar provtagningen till det att Thomas slutade så han kunde följa med om jag behövde hjälp man vet aldrig när det är en helt ny klinik att besöka för en hund

Så kl 15.00 var vi i Våxtorp och tog blodprov på Molly och vi behövde inte hjälpa till tjejerna ens de bara lade henne på sidan och stack henne tog inte 5 min.

Sedan fick hon sin första herpes vaccination av 2. Varför kommer jag berätta om lite senare.

Så blev det till att vänta en stund för att få provsvaret.

Och så kom då veterinären med den lilla gröna post-it lappen där det stod

23,56 nmol/l

Alltså blir den stora dagen i morgon och vi hoppas allt går bra. Alltid nervöst att para en tik för första gången. Man vet aldrig hur de reagerar.

Så nu väntar vi igen till i morgon.

Måndagen den 24/8-2020

Dag 8 / 21 i löpet

Måndag och i dag ringde jag och bytte tid på progg provet till Molly. Kände att morgon tiden blev för tidig för hennes löp cykel så det blir på eftermiddagen istället. Om jag räknar någorlunda rätt så kommer det bli parning på lördag ev söndag. Men som sagt progg provet tas på dygn 11 som jag brukar på mina tikar.

Molly mår bra och trivs nog ganska bra här, hon har kommit in i flocket bra och när man har tiken eller även en annan hund här hemma under en längre tid då lär man känn de på ett helt annat sätt.

Man kan inte låta bli att jämföra Molly och Bling de är ju kullsystrar och 2 egna individer men den skillnaden man kan avläsa på de är att Molly är en lugnare tik än Bling hon är den mest perfekta familje hunden snäll trygg och lugn o sitt sätt. Hon älskar våra barnbarn trots att hon aldrig träffat de.

Hon är ödmjuk inför de andra hundarna, läser av de och undviker all typ av konflikt som kan uppstå i en flock med många tikar. Helt enkelt en genomsnäll hund.

Är så tacksam för att vi fått lova att låna in denna underbara hund. Och ser verkligen fram emot denna kombinationen, helt nya linjer på hanen annars brukar det vara någon i stamtavlan man faller för men denna hanens pappa har varit en stor favorit hos mig sedan jag säg honom första gången för många år sedan.

Söndagen den 23/8-2020

Dag 7 / 21 i löpet.

Då har har Molly gått den första av sina 3 löp veckor de löper ju i 3 veckor alltså 21 dagar i genomsnitt.

Allt fungerar jättebra här hemma Molly är en i flocken redan.

Hon och var cocker Signe uppvaktar varandra nu när bägge löper.

****************************************

Onsdagen den 19/8-2020

Dag 3 / 21 i löpet.

I dag kom Molly hem till oss för att vara här i ca 2 veckor nu innan parningen. Tanken var sedan tidigare att hon skulle vara hos oss mellan onsdag och söndag för bo in sig i flocken. Och på det sättet får hon också vänja sig vid bra rutiner och vår vardag. Men nu blev det ju under en längre period eftersom hon kom i löp tidigare än jag hade beräknat. Men vad gör väl det att det blev tidigare och under en längre period. Allt måste ju fungera till det förhoppningsvis är valpnings dags.

Men innan de kom hit tog Mats ett extra progresteron prov så vi på ett ungefär var hon är i sitt löp. Hon låg på bara 0,9 nmol/l så att hennes löp är så ljusrött är som det skall vara ändå.

Så nu börja alla förberedelser inför parning och sedan förhoppningsvis en fin kull med små valpar.

Tack Mats för förtroendet att få låna din Molly till en kull små nya pärlor hos oss.

****************************************

Måndagen den 17/8-2020

Första dagen i löpet.

I dag har jag kontaktat hanens ägare och meddelat henne att nu har vi gått löp hos Molly. Och vi var så välkomna.

Ringde även till Våxtorp veterinär klinik och beställd tid för både progesteron prov samt gör första herpes vaccinationen. Preliminärt till den 27/8. Beroende lite på hur hennes löp ser ut och fortfölja.

På onsdag har det varit bestämt sedan innan att Molly skulle komma på besök från onsdag till söndag, men nu får hon vara kvar fram tills hon är parad så hon skall vara här i ca 2 veckor. Skall bli så roligt är inte det minsta orolig för det så hon varit här vi 2 tillfällen på mindre än 3 veckor.

Så nu börjar vår resa med Molly som mamma.

Allt gott till er alla.

Söndagen den 16/8-2020

Ja detta meddelandet fick jag av Mats vid middags tid idag.

Ja tänk. Vet inte var jag skall börja.

Börjar från början

I somras fick vi förfrågan om vi ville ta en kull valpar på Blings kullsyster Molly, oj vad glada och förvånade vi blev. Molly är en genomsnäll tik som är så lik sin syster Bling och mamma Ängla. Vi tog beslutet att ta en kull på hennes nästa löp för i mitten/slutet på september då hon vid nästa löp igen blir 5 år och det är i senaste laget för att ta en första kull på en tik tycker jag personligen.

Så började alla förberedelser med hälso tester bla. Röntgen var gjord sedan tidigare A höfter och armbågarna är UA. Så det bokades tid för ögonlysning och efter många om och men och telefonsamtal till olika veterinär kliniker mitt i sommaren hittade vi en klinik som hade tid ty göra det.

Även ögonlysningen var UA..

Så då var nästa steg vilken hane skall vi välja, Molly har ju tyvärr inget utställnings resultat och kan ju omöjligt få det under detta året pga Coronan. Och eftersom jag fått äran att få leasa in henne ville jag ju ha en riktigt bra och spännande hane med nya avelslinjer. Så hittade jag honom tillslut. Och vi fick det glädjande beskedet ja att få låna honom till ”vår” Molly.

Så kom då helt plötsligt detta meddelandet från husse Mats. Minst 1 månad tidigare än vi trott och preliminärt planerat.